România a fost principalul furnizor de benzină al Ucrainei și în 2023. Petrom, de departe lider la vânzări

Importurile de benzină din România au fost, în termeni de volum, cea mai importantă sursă externă pentru Ucraina în anul 2023, potrivit organizației locale specializată în informații referitoare la piețele de țiței și produse petroliere A-95 Consulting Group, citată de presa locală.

Ucraina a importat anul trecut aproape 1,25 milioane de tone de benzină, un nivel similar cu cel an anului precedent și cu 4% sub cel din 2021. Cele mai mari importuri de benzină au venit din România (25% din totalul volumelor aduse în Ucraina), Grecia (22%), Polonia (21%) și țările baltice (13%).

Astfel, potrivit sursei citate, România a fost, în 2023, pentru al doilea an consecutiv, primul furnizor de benzină al Ucrainei, cu 310.000 de tone. Transportul către Ucraina s-a făcut pe cale feroviară, rutieră și maritimă, dar de departe cele mai multe cantități au fost livrate pe calea ferată, 90% din total.

Aproape două treimi din benzina care a ajuns din România în Ucraina a venit de la OMV Petrom (67% din totalul volumelor), care aproape că și-a dublat livrările către Ucraina, ajungând la 206.000 de tone. Al doilea exportator a fost Unicom Oil Terminal, cu 32.000 de tone, iar Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia) și-a redus livrările către Ucraina la jumătate față de anul precedent.

Potrivit sursei citate, a scăzut dramatic, de zece ori, cantitatea de benzină cu cifra octanică de 92 importată de Ucraina, importurile de benzină de 95, principalul sortiment, au crescut cu 8%, iar cele de benzină superioară, cu cifra octanică 98, s-au dublat în 2023.

În mod tradițional, România este exportator net de benzină și importator net de motorină, consumul țării fiind preponderent de diesel. Structura rafinăriilor din România face ca producția de benzină să fie mai mare decât consumul intern, însă producția de motorină este insuficientă pentru acoperirea lui.

Citește și:

România a fost cel mai important furnizor de motorină al Ucrainei în 2023. Exporturile au explodat

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *