România a fost foarte aproape de blackout, de două ori în acest an

Franck Neel, director în cadrul OMV Petrom, a decarat că România a fost foarte aproape de blackout, de două ori în acest an, pe fondul capacității scăzute de generare de energie electrică. 

“Am fost foarte aproape de blackout, de două ori în acest an. Prima dată în iarnă și a doua oară acum câteva zile, când unitatea 1 de la Cernavodă a fost oprită și era oprită și centrala de la Brazi”, a spus Neel, la o conferință pe teme energetice organizată de publicația Financial Inteligence.

Motivul este cel știut de toată lumea: lipsa capaităților de producție de energie electrică. “Nu este suficientă capacitatea de generare. Și nu se pot finanța investiții în noi capacități de generare, pentru că nu există contracte pe termen lung și nu se pot finanța investițiile. Dacă trebuie să vinzi totul pe o piață care este parțial reglementată, nu poți finanța proiecte noi”, a spus Neel.

Săptămâna trecută, unitatea 1 a centralei de la Cernavodă a fost oprită începând de miercuri, timp de o săptămână, perioadă care a coincis cu o hidraulicitate scăzută şi cu o producţie mică de energie eoliană, pe fonfdul opririi altor grupuri energetice. Aceste lucruri au dus la creşterea vertiginoasă a importurilor, România utilizând la capacitate maximă linia de interconectare cu Ungaria. De asemenea, preţul energiei pe piaţa spot din România a fost cea mai mare din regiune, de multe ori dublu faţă de celelalte ţări.

Franck Neel este Membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea Downstream Gas.

2 Comments

  1. Cred ca dl. director ar trebui sa mai citeasca cate ceva.Daca sa facut ceva bun in sectorul energetic au fost investitiile si achizitiile realizate de Transelectrica pentru siguranta in functionare a SEN .Cu zeci de ani in urma cand siguranta sistemului era asigurata manual de cativa oameni minunati,poate va credeam.Acum insa sunteti departe de realitate si ar fi bine sa nu mai faceti afirmatii periculoase.Faptul ca sectorul de productie este la cativa centimentrii de pamant este adevarat.Probabil daca nu era asa ,se facea in alt fel privatizarea resurelor si a distributiei energiei electrice.

  2. Doar pentru ca este director in OMV nu inseamna ca are si o parere pertinenta la capitolul energie electrica. Nu cred ca are habar cum se acopera zilnic curba de sarcina. Domnia sa se ocupa de gaze din cate inteleg. Daca vreti o parere pertinenta de ce nu intrebati pe cineva din domeniu? Parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *