România a exportat electricitate aproape în permanenţă în luna iulie

 România a exportat electricitate aproape în fiecare moment al lunii iulie, ca urmare a consumului relativ scăzut, dar şi a preţului mai mare din ţările vecine, arată datele OPCOM şi Transelectrica, analizate de AGERPRES.

Astfel, cea mai mare cantitate exportată a fost de 1.164 MW, pe data de 8 iulie la ora 7:00. În rest, exporturile au fost de ordinul sutelor de MW.

Singura zi care a făcut excepţie a fost 19 iulie, când, timp de câteva ore, ţara noastră a importat cantităţi mici de energie electrică.

România este cuplată la nivel de piaţă spot cu Ungaria, Slovacia şi Cehia.

Exporturile mari şi constante din ţara noastră în această lună se explică printr-o producţie mare de energie hidro în România, care este şi cea mai ieftină şi care a acoperit 30-40% din total, simultan cu un consum relativ mai mic faţă de alte veri, întrucât temperaturile nu au fost atât de mari încât să necesite utilizarea masivă a aparatelor de aer condiţionat.

În plus, preţul energiei în celelalte ţări cu care România este cuplată a fost mai mare, iar energia ‘curge’ spre zonele cu preţul superior.

În dimineaţa zilei de miercuri, la ora 10:50, producţia de energie a ţării era de 7.932 de MW, consumul se ridica la 7.406 de MW, iar exporturile erau de 526 de MW.

Pe primul loc era energia hidro, cu 36,77% din total, urmată de cărbune – 21,78%, nuclear – 17,3%, hidrocarburi – 11,56%, fotovoltaic – 6,28%, eolian – 6,10%, biomasă – 0,48%.

Totodată, România are şi miercuri cele mai mici preţuri la energie din regiune, respectiv o medie de 43,4 euro pe MWh, faţă de Ungaria – 60,45 euro pe MWh, Slovacia – 58,22 euro pe MWh şi Cehia – tot 58,22 euro pe MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *