România a cîştigat procesul de arbitraj internaţional cu traderul de energie Alpiq, în care ni se cereau daune de 1,8 miliarde de lei

Ministerul Energiei a primit câștig de cauză într-un proces deschis de compania elvețiană Alpiq AG la Centrul Internaţional pentru soluţionarea diferendelor din domeniul investiţiilor din Grupul Băncii Mondiale (ICSID), informează instituţia. 

În această dispută, pretențiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei.

”Justiția a dovedit că este imparțială și nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obține această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Miza acestui proces a fost denunţarea de către Hidtroelectrica a unui contract mai vechi de furnizare de energie electrică, semnat în 2004, dar terminat de Hidtroelectrica după ce a intrat în insolvenţa.

Traderul a atacat decizia producătorului la instanţele din România dar a pierdut, şi a mers în arbitraj, la Centrul Internaţional pentru Soluţionarea Disputelor de pe lângă Banca Mondială, unde a solicitat daune de 450 de milioane de dolari.

Curtea de Apel Bucureşti a respins în 2016 respinge recursul Alpiq Romindustries împotriva sentinţei prin care Tribunalul Bucureşti i-a respins traderului contestaţia împotriva măsurii administratorului judiciar Euro Insol de denunţare a contractului de vânzare a energiei electrice nr. 39CE/29.11.2004, a informat acum doi ani Hidroelectrica.

Şi tribunalul arbitral a respins cererea Alpiq.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *