România a blocat forajul offshore. Nici o sondă nu poate fi săpată în Marea Neagră

Deşi mai multe felii din platoul continental au fost concesionate companiilor petroliere, acestea nu pot face nimic acolo, pentru că au nevoie de un aviz pe care nu-l eliberează nimeni, potrivit unui articol publicat în evz.ro

În acest moment, nu există autoritate care să acorde autorizaţie de construire pentru operaţiuni în Marea Neagră. Nimeni nu mai poate săpa acum noi sonde”, au declarat, pentru EVZ, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Cum s-a ajuns în această situaţie? Prin Legea 261/2009, Parlamentul a modificat legislaţia privind autorizarea executării construcţiilor (Legea 50/1991) şi a impus necesitatea obţinerii unei autorizaţii de construire inclusiv pentru lucrările de foraje şi prospecţiuni subacvatice. Pe de altă parte, însă, nicio instituţie a statului nu se consideră îndreptăţită să acorde o o astfel de autorizaţie de construire în Marea Neagră.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, autorităţile administraţiei publice locale ale judeţelor Tulcea şi Constanţa nu au atribuţii de autorizare decât pe raza unităţilor administrativ-teritoriale respective. Aşadar, în iulie 2010, ministerul a desemnat ANRM ca entitate responsabilă, dar Agenţia spune că acest lucru nu intră în competenţele sale.

Citiţi mai mult pe evz.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *