România a accelerat negocierile cu chinezii  pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi termocentrala Rovinari

România a accelerat negocierile cu partea chineză pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi realizarea unui grup nou pe lignit la termocentrala Rovinari, în ultimele trei luni fiind mai multe runde de discuţii decât în ultimii ani la un loc, a declarat, miercuri, ministrul Energiei, Toma Petcu, cu ocazia vizitei în România a unei delegaţii de companii şi instituţii din China, condusă de Nur Bekri, vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă din China. 

Delegaţia chineză participă miercuri la conferinţa ministerială în cadrul formatului de cooperare China-Europa Centrală şi de Est (formatul 16+1).

„Prin iniţiativa Guvernului României de a-şi asuma coordonarea domeniului energetic în cadrul formatului de cooperare 16+1, vrem să întărim că ţara noastră poate fi o ţară lider în domeniul energiei în Europa Centrală şi de Est. Credem că această regiune se poate dezvolta foarte mult în următoarele decenii în sectorul energetic, devenind o zonă mult mai independentă şi mai interesantă pentru investitori. Sigur, acest lucru poate fi atins, în primul rând, prin eforturile noastre, ale statelor din această zonă”, a spus Petcu.

Potrivit acestuia, prezenţa la Bucureşti a reprezentaţilor din 16 state europene şi China poate fi un pas înainte în privinţa cooperării în această direcţie.

„Desigur, pentru a reuşi avem nevoie şi de parteneriate, de investiţii, know-how şi tehnologii. De aceea, prezenţa companiilor din statul chinez poate facilita în cadrul reuniunii discuţii aplicate şi concrete privind proiecte în domeniul energiei. În opinia mea, aceste două zile de discuţii sunt o ocazie pentru un dialog deschis între companiile prezente şi decidenţii din statele central şi est-europene. De aceea, avem speranţa că întregul efort diplomatic şi economic va pune bazele, aici în România, a unor posibile viitoare proiecte, care să crească siguranţa în alimentare cu energie şi stabilitatea zonei central şi est-europene”, a continuat ministrul Energiei.

El a enumerat cele două proiecte energetice pentru care România se află în negocieri cu partenerii chinezi, respectiv reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi un nou grup pe lignit la Rovinari.

„Ambele sunt proiecte strategice majore pentru România care, odată dezvoltate, vor avea impact la nivel naţional şi regional.
Am deblocat împreună cu partea chineză negocierile în ambele cazuri şi le-am accelerat. Chiar în marja acestei reuniuni, echipele de negociere româno-chineze au avut întâlniri zilnice, timp de o săptămână. De altfel, în luna septembrie aceleaşi echipe au discutat timp de trei săptămâni aspecte legate de Acordul Investitorilor şi viitoarele Companii de Proiect. Ca să vă faceţi o idee despre intensitatea cu care lucrăm, pot să vă spun că echipele de negociere au avut în ultimele trei luni mai multe runde de discuţii decât în ultimii ani la un loc”, a precizat Petcu.

El a susţinut că doreşte realizarea celor două proiecte cu partenerii chinezi datorită ariei de expertiză şi capitalului de care dispun cele două companii implicate în negocieri, CGN şi China Huadian Engineering.

„Sunt multe lucruri de făcut în sectorul energetic românesc. De aceea, cred că având la acceaşi masă toate statele din Regiune şi China putem identifica noi oportunităţi de colaborare în acest sector vital pentru noi toţi”, a mai afirmat Toma Petcu.

La rândul său, Nur Bekri, vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie din China, a precizat că partea chineză acordă o mare apreciere evenimentelor de la Bucureşti, fiind prezentă la aceste activităţi cu o delegaţie formată din 20 de companii şi instituţii din sectorul energetic.

„Administraţia pentru Energie din China, România şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est vor acţiona împreună pentru dezvoltarea schimburilor în domeniul centralelor hidroelectrice, nucleare, energiei regenerabile, energiei petroliere şi cărbunelui. Aşa cum prietenii din mass-media cunosc, în China a avut loc cea de-a 19-a Adunare Generală a Reprezentanţilor, prilej cu care a fost declarată intrarea societăţii socialiste chineze într-o nouă etapă. Până în anul 2020, China va ajunge la un nivel de trai mediu, urmând ca din anul 2020 să intre într-o nouă etapă. Sunt foarte încrezător că această conferinţă va aduce beneficii viitoare Chinei, precum şi ţărilor din Europa Centrală şi de Est, pentru o colaborare practică şi va oferi în acest sens oportunităţi de dezvoltare a colaborării”, a afirmat Nur Bekri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *