
Renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) include și solicitarea României ca închiderea centralelor pe cărbune din Oltenia, care ar fi trebui să fie operată până la începutul anului viitor, să fie amânată.
″Raportat la probleme scoaterii din funcțiune a capacităților energetice pe bază de cărbune, este o problemă de interes național. Sunt 1.755 MW. Discuția pe care o avem cu Comisia Europeană este de a amâna scoaterea din funcțiune, nu de a nu ne respecta angajamentul față de Comisie privind scoaterea din funcțiune, ci de a amâna, până ce planul de investiții care compensează cei 1.755 MW va fi dus la bun sfârșit. Este vorba de centralele de la Turceni și Ișalnița (proiectele de centrale noi pe gaze, de 475, respectiv 850 MW – n.red) și este, cum spuneam, o problemă de siguranță energetică națională. Scoaterea din funcțiune a capacităților pe cărbune afectează siguranța energetică a României″.
Declarația a fost făcută de Marcel Boloș, ministrul Investițiile Europene, astăzi la Guvern și este o confirmare a eforturilor Guvernului de a amâna închiderea centralelor pe cărbune ale Complexului Energetic Oltenia, despre care a vorbit recent și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Energia noastră trebuie să fie sigură, ieftină şi curată – în această ordine. Pe baza argumentelor noastre şi a discuţiilor de la Bruxelles, vom transmite oficial către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propunerea de prelungire a termenelor de închidere a capacităţilor pe bază de cărbune. În curând vom trimite şi motivarea extinsă, pe care o voi prezenta Guvernului României. Urmează să depunem formal cererea la Comisia Europeană şi să continuăm negocierile. Nu avem timp de pierdut. Un lucru important: toate instituţiile statului care şi-au exprimat poziţia până acum susţin această propunere. Avem o aliniere la nivel naţional cum rar se întâmplă. (…) România trebuie să-şi valorifice resursele pentru a avea stabilitate şi prosperitate şi pentru a-şi consolida poziţia economică şi geostrategică. Noi suntem aici, la graniţa Uniunii Europene, în faţa provocărilor reale ale momentului. Rusia este (tot mai) aproape. Pericolul e real. România trebuie să fie puternică şi protejată”, a scris Sebastian Burduja pe 4 februarie pe facebook.
Guvernul ar dori să amâne închiderea centralelor CE Oltenia, prevăzută pentru începurul anului viitor în planul de decarbonare al companiei, agreat cu UE, timp de trei ani.
Totuși, din ce am aflat de la oamenii din sistem, chiar și în situația în care României i se va permite să continue operarea grupurilor pe cărbune, Comisia nu va fi în niciun caz de acord cu un nou ajutor de stat pentru a se plăti de la buget certificatele de carbon ale CE Oltenia, așa cum s-a întâmplat până acum, în baza planului de restruturare ale companiei.
Plata acestor certificate a costat bugetul de stat un miliard de euro.