Rompetrol Rafinare a raportat pentru primele șase luni rezultate operaționale în scădere – mai puțin țiței procesat, mai puțini carbueanți produși, pe fondul reviziei generale din acest an, iar rezultatele financiare sunt și ele mai slabe – pierderile sunt mai mult decât duble. Compania a reușit însă să crească vânzările de carburanți în rețeaua sa de benzinării din România
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a consemnat, în prima jumătate a lui 2024, o cifră de afaceri brută de 2,1 miliarde de dolari, în scădere de la 2,7 miliarde în primul semestru din 2023, un rezultat operațional (EBITDA) de aproape 45 de milioane de dolari, indicator care măsoară profitabilitatea companiei înainte de scăderea amortizării, dobânzilor, taxelor și impozitelor. Indicatorul a fost la 117 milioane de dolari în primul semestru al anului trecut.
Pierderea netă a companiei este însă acum mai mult decât dublă: 75 de milioane de dolari față de 34 de milioane acum un an.
Rezultatele financiare au fost influențate de oprirea planificată a rafinăriei Petromidia, în perioada martie – mai 2024, dar și de volatilitatea cotațiilor internaționale pentru materii prime (țiței, biocomponent) și produse petroliere, spune compania.
„Un impact în rezultatele companiei a fost determinat de revizia generală din primăvară, proiect obligatoriu care ne oferă perspective de amortizare a pierderilor din prima parte a anului, rafinăria Petromidia funcționând, în prezent, la capacitate optimă, cu un nivel de producție competitiv și adaptat nevoilor actuale din piață. Continuăm să fim un partener al românilor, prin direcționarea produselor, în special, pe piața din România”, a declarat Florian Daniel Pop, Directorul General al Rompetrol Rafinare.
Parte a strategiei companiei, de asigurare a cererii consumatorilor din România, 73% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – iunie 2024 au fost direcționați pe piața autohtonă. “Astfel, Rompetrol Rafinare a făcut eforturi constante pentru susținerea stabilității din sectorul energetic, în ciuda reducerii semnificative a randamentelor de producție, ca urmare a lucrărilor efectuate în cadrul reviziei generale.
În același timp, Rompetrol Rafinare a susținut subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență semnificativă în Bulgaria”, arată compania.
Revizia generală a rafinăriei Petromidia a reprezentat un efort financiar și operațional major, menit să mențină un grad optim de funcționare a rafinăriei, în cele mai bune condiții de siguranță și securitate în muncă. Circa 85 de milioane de dolari au fost investite doar în programele de dezvoltare, care au cuprins proiecte de modernizare în instalațiile principale din Petromidia.
“Acești factori au dus la procesarea a 1,73 milioane de tone de materii prime, scădere de 35% comparativ cu primul semestru din 2023. Din supusul total, au fost obținute 421 de mii de tone de benzine și 966 de mii de tone de motorine. În ciuda rezultatelor afectate de factorii amintiți, rafinăria a reușit să obțină un randament al produselor albe în creștere – 87,04%wt, iar pierderea tehnologică a fost de 0,6%wt”, arată compania.
În primele șase luni ale anului trecut, s-au procesat 2,68 milioane de tone de materii prime, obținându-se 717 mii de tone de benzină și 1,33 milioane de tone de motorină, deci scăderile sunt importante.
Profit la benzinării, dar în scădere
În prima jumătate a anului, cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de 1,55 miliarde de dolari, în ușoară scădere, comparativ cu perioada ianuarie – iunie 2023 (1,63 miliarde). Profitul operațional (EBITDA) al segmentului s-a menținut la un nivel asemănător anului trecut – 39,6 milioane de dolari, iar profitul net a coborât la 7,3 milioane de dolari, de la 20,6 milioane anul precedent.
Vânzările în segmentul de retail au înregistrat o creștere de 12% și au ajuns la 578 de mii de tone de carburanți, în România, principala piață de comercializare a produselor obținute în rafinăria Petromidia. Creșterea a fost determinată de strategia de vânzări prin care Rompetrol Rafinare direcționează circa trei sferturi din carburanți pe piața internă.
Pe de altă parte, vânzările en-gros au fost puternic afectate – un declin de 38% – de scăderea randamentelor de producție, dar și de accesul pe piață al produselor finite provenite din afara spațiului comunitar, la cotații scăzute, comparativ cu produsele obținute în rafinăriile europene.
La finalul lui iunie 2024, rețeaua de distribuție din România a ajuns la 1.328 de puncte de comercializare. Rețeaua include stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.