Rezolv Energy, dezvoltator de proiecte regenerabile cu un portofoliu de peste 2.000 MW în România va conecta la rețea prima sa unitate de producție de pe plan local la finalul anului viitor.
“Primul proiect care va fi finalizat este parcul eolian Vifor, de 450 MW, termenul este ultimul trimestru al anului 2025 Am cumpărat deja transformaroarele și au început unele lucrări de construcție în teren”, a spus Matej Kruspan, Chief Commercial Officer, prezent la București la o întălnire cu reprezentanți ai consumatorilor din România.
Parcul Vifor este amplasat în județul Buzău.
Kruspan a explicat că, în momentul de față, are discuții pentru a încheia contracte bilaterale de vânzare a energiei electrice (PPA) produse în viitoarele capacități din România cu nu mai puțin de 12 clienți. El a estimat că, după finalizare, aproape 50% din energia care va fi produsă în parcul Vifor va fi consumată pe piețele regionale.
Rezolv Energy are în total în dezvoltare proiecte în regenerabil în România de peste 2.000 MW, în puține proiecte, dar de dimensiuni impresionante. Pe lângă parcul eolian din Buzău, compania mai dezvoltă și parcul eolian Dunărea Est și Vest, situat în judeţul Constanţa, în localităţile Adamclisi & Deleni, cu o capacitate de 600 MW, dar și proiectul gigantic Dama Solar din Arad, un parc fotovoltaic de 1.044 MW, care, odată finalizat, va fi cel mai mare parc fotovoltaic din Europa.
Compania încearcă să vândă cea mai mare parte a energiei care va fi produse în parcurile din România prrin PPA.
“Așa cum se întâmplă cu toate proiectele noastre, energia curată generată de Dunărea Est și Vest va fi vândută utilizatorilor comerciali și industriali prin acorduri de achiziție de energie pe termen lung (PPA). Nu ezitați să ne contactați pentru a explora diferitele opțiuni de PPA disponibile”, spuneau cei de la Rezolv în anunțul de la începutul acestui an prin care anunțau semnarea contractului de racordare pentru parcul eolian din Constanța.
Rezolv Energy este o companie cehă controlată de Actis, un fond britanic de investiții în infrastructură.