Revenirea cărbunelui ca sursă de producere a electricităţii a dus la creşterea emisiilor de carbon în 2017, după trei ani de stagnare

Emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut pentru prima dată în 2017, după trei ani de stagnare, ca urmare a relansării consumului de cărbune care a anulat efectele unei expansiuni record a energiilor regenerabile, arată un raport publicat miercuri de grupul petrolier BP, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit BP, cererea globală de energie a înregistrat o creştere accelerată de 2,2% în 2017, faţă de un avans de 1,2% în 2016, şi totodată cel mai puternic ritm de creştere de după 2013. Expansiunea solidă a economiei globale a dus atât la o creştere record de 17% a producţiei de energie regenerabilă în 2017, cea mai mare creştere anuală înregistrată vreodată, cât şi la o creştere de un procent a consumului mondial de cărbune, prima creştere înregistrată după 2013. În aceste condiţii, emisiile globale de gaze cu efect de seră au crescut cu 1,6% în 2017, comparativ cu o creştere foarte mică sau chiar stagnare în precedenţii trei ani.

‘Trei ani de creştere zero au reprezentat un pas în direcţia bună dar nu a fost un pas suficient de mare’, a subliniat economistul şef al BP, Spencer Dale. Potrivit acestuia, creşterea emisiilor este un semnal de alarmă şi un pas important înapoi, sugerând că obiectivele fixate în acordul de la Paris ar putea fi ratate.

Conform acordului convenit la Paris în 2015, emisiile de carbon ar urma să fie reduse la jumătate până în 2040 şi apoi la zero până la finele secolului pentru a limita încălzirea globală. ‘Pentru a avea o şansă de a intra pe o traiectorie consistentă cu îndeplinirea obiectivelor convenite la Paris trebuie să aibă loc progrese semnificative în sectorul producţiei de electricitate’, a spus Spencer Dale.

Raportul BP arată că ponderea cărbunelui în producţia de energie electrică este în prezent de aproximativ 38%, adică la acelaşi nivel la care era în 1997, în timp ce ponderea combustibililor non-fosili este uşor mai mică decât era în urmă cu 20 de ani pe măsură ce capacităţile de producţie a energiei nucleare s-au diminuat.

Sectorul producţiei de energie electrică absoarbe peste 40% din energia primară şi este responsabil pentru o treime din emisiile de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *