Retrasib Sibiu îşi dublează capacitatea de producţie de transformatoare, pentru a face faţă comenzilor, în special la export

Compania sibiană Retrasib, partre a grupului germano-olandez SGB-SMIT, al treilea producător de transformatoare pentru staţii electrice din lume, intenţionează să –şi dubleze capacitatea de producţie pentru a face faţă comenzilor în creştere, în special cele venite din afara ţării.

Retrasib, care are o istorie de peste 100 de ani, a fost cumpărată de SGB-SMIT în 2014, şi a fost integrată în structura grupului, care are 10 fabrici în lume, dar „cea de la Sibiu cunoaşte cea mai mare creştere”, după cum a declarat Reiner Thalacker, directorul general al fabicii de la Sibiu. SGB-SMIT este al treilea producător de transformatoare din lume, după ABB şi Siemens.

În 2017, compania a produs 23 de transformatoare, în acest an se vor fabrica în total 39, la anul estimarea este de 45-50, după cum au declarat oficialii companiei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 26 de milioane de euro anul trecut, anul acesta se estimează 27 de milioane. Pentru anul 2022, targetul asumat de companie este de a produce 60-65 de transformatoare, cifra de afaceri fiind de 45 de milioane de euro.

Practic, capacitatea de producţie, exprimată în MVA (megaVolţiAmperi) a fabricii se va dubla, la orizontul anului 2022, faţă de cea de acum. În acest scop, compania va investi mai intâi un milion de euro pentru a moderniza laboratorul de teste.

Timpul de producţie al unui transformator variază între cinci şi zece luni, în funcţie de putere.

Retrasib produce transformatoare pntru staţii electrice pentru reţelele de medie şi înaltă tensiune. În ţară, clienţii săi sunt Transelectrica, operatorul reţelei naţionale de transport al energiei electrice, dar şi operatorii de distribuţie Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Compania produce transformatoare mari, de 400 MVA şi 440 KV, care pot ajunge şi la 300 de tone.

Extinderea capacităţii de prodcuţie este necesară prin prisma creşterii comenzilor pentru piaţa externă. Dacă acum, 65% din producţia Retrasib este destinată pieţei locale, explicabil prin faptul că atât reţeaua de transport cât şi reţelele de distribuţie trebuie să se modernizeze, planurile companiei sunt ca, în 2021, ponderea intern-export să fie de 50%.

„Anul acesta livrăm primul transformator în zona Marea Britanie/Irlanda şi Spania, la anul avem deja alte patru pentru Spania, şi ne pregătim să livrăm componente speciale de transformator pentru piaţa din Statele Unite”, a spus Thalacker.

„Suntem parte dintr-un grup, dar nu suntem doar un producător de componente. Avem propriul nostru department de design, facem totul aici, de la contractare până la livrarea produsului final”, a spus şi Alexandru Crăciun, managerul de vânzări al companiei.

Retrasib, care anterior a fost doar o uzină de reparaţii de transformatoare, este acum cel mai mare producător de transformatoare din România, devansând producătorul clasic Electroputere Craiova, din punct de vedere al puterii transformatoarelor vândute dar şi al numărului lor.

Anul viitor, are comenzi de 10 transformatoare mari pentru Transelectrica, de 200 şi 220 MVA, şi de 15 de la Enel, Electrica şi E.On.

Enel este cel mai important client, dintre firmele de distribuţie, al fabricii din Sibiu. Compania care distribuie energie electrică întrei dintre cele opt zone de distribuţie din România, a cumpărat 20 de transformatoare Retrasib, în ultimii cinci ani.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *