Se înființează rețeua națională de ghișee de informare pentru renovarea locuințelor și instalare de panouri fotovoltaice. Cum vor fi ajutați oamenii

Până la începutul lunii martie va fi înființată o rețea națională de 42 de de ghișee unice de informare pentru  consiliere pentru renovarea locuințelor și implementarea de  instalații de producere a energiei regenerabile la nivelul locuințelor, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării. Este o obligația asumată de România, care primește 1,4 miliarde de euro, bani europeani, din care oamenii pot primi finanțare pentru reabilitarea termică a locuinței sau instalarea de panouri fotovoltaice și/sau baterii.

“Având în vedere obligațiile asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, (…), MDLPA ca autoritate de stat în domeniul construcțiilor, arhitecturii și eficienței energetice în clădiri propune organizarea rețelei naționale de ghișee unice de informare care acordă servicii de consiliere energetică pentru renovarea eficienței energetice și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Viitoarea rețea națională de ghișee unice ar urma să apară până la 1 martie 2024, în sensul că se va înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor la Primăria Capitalei și la nivelul fiecărui Consiliu Județean. Organizarea acesteoi rețele este o obligație asumată de România prin programul RePowerEU, parte a PNRR.  Pentru celelalte autorități ale administrației publice locale, organizarea ghișeelor unice de renovare este opțională. Fiecare astfel de birou ar urma să fie deservit de câte două persoane, iar dotarea lor ar urma să se facă cu bani din PNRR, mai puțin pentru salariile celor doi angajați, care ar urma să fie redistribuiți din personalul actual al instituțiilor, nu să fie nou-angajați.

“In vederea asigurării unei accesibilități sporite publicului, ghișeele unice de informare își pot desfășura activitatea la sediul instituției, la sediul prefecturii pe bază de parteneriat sau la sediul centrelor de informare turistică realizate prin intermediul programelor cu finanțare europeană”, mai arată nota de fundamentare.

Ghișeele unice de renovare energetică  județene, respectiv al municipiului București, îndeplinesc  următoarele atribuții principale

a) oferă prin intermediul site-urilor web ale autorităților publice sau la cerere la sediul acestora sau telefonic, un serviciu public de informare, consiliere si sprijin pentru proprietarii de locuințe individuale sau colective, pentru asociații de proprietari sau de locatari si pentru chiriași și pentru asocierile/comunitățile interesate pentru realizarea unor proiecte de eficiență energetică și/sau construcția de noi capacități de producere de energie din surse regenerabile,

b) organizează și întrețin o secțiune specifică pe site-ul autorității administrației publice locale care cuprinde informații privind programele de finanțare finanțate din fonduri europene referitoare la renovarea energetică a clădirilor, la implementarea proiectelor de instalații de producere a energiei din surse regenerabile, bugetul de stat precum și alte surse legal constituite , pașii necesari pentru renovarea unei locuințe, specialiștii care au dreptul potrivit legii să realizeze auditul energetic, expertiza tehnică, proiectarea de instalații, proiectarea de arhitectură, proiectarea structurală,

c) pe baza înscrierii tuturor operatorilor economici interesați, oferă informații privind firmele de construcții și/sau instalații care pot realiza lucrări de renovare energetică sau montarea de instalații de energie regenerabilă

d) sprijină implementarea investițiilor nr. 4 si nr. 7 din componenta 16 REPowerEU a Planului Național de Reziliență și Redresare al României, acordând informații pentru toți beneficiarii potențiali ai investițiilor  respectiv facilitând implementarea investițiilor și oferă asistență tehnică pentru accesarea fondurilor și implementarea proiectelor pentru consumatorii vulnerabili de energie și pentru gospodăriile afectate de sărăcie energetică.

e) Transmit ministerului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, trimestrial, informații centralizate privind investițiile în renovare energetică realizate din fonduri publice sau private pentru care au fost realizate cereri de finanțare sau au fost acordate autorizații de construire, pentru monitorizarea atingerii țintelor naționale de reducere a consumului de energie. Formatul raportărilor se stabilește prin ordin al ministrului de resort.

f) După finalizarea investițiilor 4 si 7 din componenta 16 REPowerEU, ghișeele unice de informare își vor extinde capacității de intervenție și specializarea în promovarea și oferirea informațiilor privind  energii regenerabile (RES) pentru diverse categorii de beneficiari, inclusiv comunitățile energetice și persoanele care sunt interesate să devină prosumatori.

Amintim că prin progranul RePowerEU, în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro, Guvernul vrea să acorde bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie și altele. Potrivit programului, proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *