Reţelele electrice din Europa nu pot ţine pasul cu expansiunea rapidă a energiilor regenerabile pe continent şi devin principalul obstacol în calea introducerii unor cantităţi mai mari de energie curată în reţea, a avertizat joi Eurelectric, asociaţia de profil care reprezintă industria energiei electrice la nivel european, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Reţelele electrice sunt concepute astfel încât să gestioneze o capacitate mai mare decât necesităţile imediate, ceea ce creează un spaţiu de manevră în sistem, care până acum i-a permis să absoarbă expansiunea rapidă a producţiei de energie verde în Europa.
„În trecut, am extins ponderea regenerabilelor prin folosirea rezervelor pe care le aveam în infrastructura existentă. În din ce în ce mai multe regiuni din Europa am utilizat aceste rezerve. Reţeaua devine din ce în ce mai mult un obstacol”, a declarat preşedintele Eurelectric, Leonhard Birnbaum.
Rezultatul este formarea unei cozi de proiecte de energii regenerabile care aşteaptă să se conecteze la reţea. Spania şi Italia au fiecare capacităţi fotovoltaice şi eoliene în valoare de peste 150 de Gigawaţi care aşteaptă conectarea la reţea, arată datele Bloomberg New Energy Finance. Aceasta în condiţiile în care, la finele lui 2022, Spania avea o capacitate fotovoltaică instalată de 20 de Gigawaţi.
Comisia Europeană lucrează la o serie de planuri, ce urmează a fi date publicităţii în cursul acestei luni, pentru a stimula mai multe investiţii în reţelele electrice. De asemenea, un număr de peste 40 de proiecte de interconectare a reţelelor electrice urmează să dobândească statutul de Proiect de Interes Comun la nivel european, devenind astfel eligibile pentru aprobarea rapidă şi finanţare europeană.
Leonhard Birnbaum, care este şi director general la grupul german E.ON, cel mai mare operator de reţea energetică din Europa, spune că firme similare cu cea pe care o conduce sunt „inundate cu cereri de conectarea la reţea” din partea producătorilor de electricitate.
În acelaşi timp, companiile se grăbesc să îşi modernizeze reţelele pentru a putea transporta electricitate în diferite direcţii, pe măsură ce numărul crescut de panouri fotovoltaice de pe acoperişul caselor introduc în reţea energia produsă chiar de consumatori.
Bruxellesul estimează că, până în 2030, aproximativ 584 de miliarde de euro pe an vor trebui să fie investite anual în reţelele electrice, pentru ca blocul comunitar să îşi atingă obiectivele verzi. O mare parte din aceşti bani ar urma să vină din surse private sau să fie plătiţi sub formă de tarife la reţea.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 627 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.