Reţele Electrice, fosta E-Distribuție, scoate la licitație lucrări de 37 mil. lei de modernizare a rețelei din Timișoara

Compania Reţele Electrice Muntenia (parte a grupului PPC în România, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia) a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice, o procedură de achiziţie de lucrări de execuţie pentru modernizarea reţelelor de medie tensiune din zona municipiului Timişoara.

Conform unui comunicat remis, marţi, AGERPRES, valoarea licitaţiei este de 36,8 milioane de lei, iar beneficiarul lucrării este compania Reţele Electrice Banat (denumită anterior E-Distribuţie Banat).

Lucrările vor consta în realizarea de bucle pe liniile de medie tensiune, constituite din cabluri de 20 kV, alimentate din staţiile de transformare 110/20/10 kV Fratelia şi Cetate din zona municipiului Timişoara, contribuind la creşterea siguranţei în alimentarea consumatorilor din această zonă. Durata de execuţie a acestor lucrări va fi de 25 de luni.

Ca parte a acestui proiect, vor fi reconfigurate traseele a două linii de medie tensiune dintre staţiile de transformare Cetate şi Fratelia din Timişoara, pe o lungime de aproximativ 18,5 km, astfel încât ele vor conecta, în total, 23 de posturi de transformare ce vor fi modernizate şi va fi înfiinţat un Punct de Conexiune de medie tensiune. Posturile de transformare existente din zonă, puse în funcţiune în anii ’70, vor fi modernizate sau înlocuite cu altele noi, cu celule de medie tensiune de dimensiuni mai reduse, care vor fi integrate în sistemul de telecontrol, în beneficiul locuitorilor din această zonă. În plus, reţeaua de comunicaţii va trece la comunicaţii mai securizate, prin fibră optică, pentru schimburile de informaţii pentru monitorizare şi control/comanda la distanţă.

În urma lucrărilor de modernizare, la nivelul reţelei de distribuţie vor fi înregistrate reduceri ale pierderilor de energie din reţea şi impact atenuat asupra mediului. Proiectul are efect direct asupra calităţii serviciului de distribuţie şi de a creşte nivelul de digitalizare pentru îmbunătăţirea gestionării întreruperilor neplanificate, pentru alimentarea în siguranţă a clienţilor, se menţionează în comunicat.

„Unul dintre obiectivele noastre strategice îl reprezintă digitalizarea reţelelor. Pentru a-l atinge, investim masiv în modernizarea infrastructurii energetice. În regiunea Banat, dar mai ales în judeţul Timiş şi în zona municipiului Timişoara, avem lucrări de amploare. Anul trecut am inaugurat o staţie de transformare nouă, din fonduri proprii, la Dumbrăviţa, şi modernizăm şi alte staţii din zonă. Proiectul actual vizează investiţii în tehnologii moderne pentru reţelele de medie tensiune din zona Cetate – Fratelia, în acord cu nevoile în schimbare ale clienţilor noştri,” a declarat Mihai Peşte, director general Reţele Electrice, citat în comunicat.

Proiectul de trecere la 20kV a reţelelor de distribuţie alimentate din staţiile 110/20/10 kV Cetate şi Fratelia este finanţat din fonduri nerambursabile prin Fondul pentru Modernizare, în valoare totală de 46,33 milioane lei (TVA inclus). Din valoarea totală a proiectului, valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30,647 milioane lei, în timp ce valoarea asigurată de către Reţele Electrice Banat este de 15,682 milioane lei (TVA inclus).

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *