Retehnologizarea hidrocentralei Vidraru, la al patrulea eșec. Consorțiul care a câștigat licitația a refuzat să semneze contractul cu Hidroelectrica, licitația a fost anulată

Și a patra tentativă de contractare a retehnologizării hidrocentralei Vidraru, una dintre cele mai importante din România, are același final ca precedentele. Consorțiul care a cîștigat contractul de 87 de milioane de euro nu a mai vrut să semneze contractul cu Hidroelectrica. Licitația a fost anulată.

Conducerea Hidroelectrica a anulat la începutul anului licitația de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru, care avea și un câștigător, pentru că acesta din urmă a refuzat să semneze contractul.

Iată ce apare în sistemul electronic de achiziții publice la acest contract:

“10.01.2022: Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Urmare a demersurilor întreprinse de HIDROELECTRICA SA în scopul remiterii de către Consorțiu a unui exemplar semnat al contractului, a rezultat refuzul Consorțiului de a semna contractul. Procedura a fost anulata în baza deciziei Directorat nr. 669/03.01.2022 conform prevederilor art. 149 alin. 3 din HG 394/2016 in baza prevederilor art. 225 alin. (1) lit. a) din Legea 99/2016”.

Contractul fusese câștigat de asocierea dintre Romelectro și Litostroj Power (firmă din Slovenia), care fusese și în trecut interesată de lucrare și a depus ofertă.

Vara trecută, Hidroelectrica a scos pentru a patra oară la licitație contractul de retehnologizare a centralei din Argeș, unul dintre cele mai mari de acest fel derulate în prezent de companie. În toamnă, au venit patru oferte, în general de la aceleași companii care au fost interesate și în trecut de lucrare, dar procedurile au fost anulate. Ofertanții au fost ZHEFU HOLDING GROUP Co. LTD, SINOHYDRO CORPORATION LIMITED, Consorțiul GE Hydro France (liderul asocierii),GRID SOLUTIONS ROMANIA SRL,ELECNOR SA și consorțiul Romelectro (liderul asocierii), Litostroj Power.

Vidraru este una dintre cele mai importante centrale pe care le operează Hidroelectrica, cu o putere instalată de 220 MW în cele patru grupuri. Prin realizarea lucrărilor se urmărea creşterea puterii active a fiecărui hidroagregat, de la 55 MW la minimum 58,8 MW, în condiţiile asigurării unei mai bune fiabilităţi, a scăderii necesarului de mentenanţă şi a creşterii siguranţei în exploatare. De asemenea, urmau să se modernizeze şi staţia de transformare şi sistemele de automatizări.

Retehnologizarea a mers din eșec în eșec – nu s-a atribuit contractul de-a lungul a trei proceduri de atribuire, aceasta fiind a patra încercare de a se atribui proiectul în valoare de peste 80 de milioane de euro. Și aceasta a eșuat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *