Reţeaua de distribuţie a energiei electrice a României are nevoie de investiţii de 10 miliarde de euro pentru a fi reînnoită şi de 30 de miliarde de euro pentru extindere, a declarat, joi, Adrian Borotea, director Strategie de Grup în cadrul CEZ România, într-o conferinţă pe teme de profil, citat de Agerpres.
„Considerăm că reţeaua are în continuare nevoie de investiţii masive, iar consultantul ne-a spus că, pentru a reînnoi sută la sută reţeaua de distribuţie, la nivelul actual tehnic, ne-ar trebui 10 miliarde de euro la nivelul ţării şi, pentru a face mai mult, este nevoie de 30 de miliarde. Sunt nişte sume colosale”, a admis el.
Potrivit acestuia, cu ajutorul reglementatorului, companiile de distribuţie trebuie să prioritizeze sumele investite, în concordanţă cu decizia acţionarilor, astfel încât calitatea serviciului să crească.
„Pentru alocarea capitalului, acţionarii selectează proiectele care le oferă o remunerare mai mare. Şi atunci există o competiţie între activităţi. Nu vreau să spun că CEZ va investi mai puţin, departe de mine acest lucru, dar vreau să vă spun că este o competiţie acerbă în a aloca banii disponibili, respectiv equity, către proiectele cu remunerarea cea mai mare, având în vedere că CEZ şi ceilalţi mari operatori de distribuţie sunt listaţi la burse, iar acţionarii, consultanţii, analiştii se uită foarte atenţi”, a susţinut Borotea.
El a subliniat că CEZ România a triplat planul de investiţii imediat după privatizare şi a dat asigurări că nivelul investiţiilor în reţeaua de distribuţie din Oltenia va continua să fie unul ambiţios.
Grupul ceh de utilităţi CEZ a cumpărat furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica Oltenia în 2005. Compania de distribuţie se numeşte acum Distribuţie Oltenia şi asigură alimentarea cu energie electrică pentru 1,4 milioane de clienţi din şapte judeţe: Dolj, Argeş, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Teleorman.