Restart Energy şi Interlink Capital, investiţii de 500 milioane de dolari în energie verde în România şi ţările vecine

Restart Energy şi Interlink Capital Strategies (SUA) anunţă un joint venture pentru investiţii în energie din surse regenerabile în valoare de 500 de milioane de dolari în România şi ţările din jur, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Restart Energy, unul dintre furnizori independenţi de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, a devenit partener într-un joint venture cu Interlink Capital Strategies din Washington, DC (SUA) companie de consultanţă şi administrare a fondurilor pentru a dezvolta proiecte de energie verde în valoare de 500 de milioane de dolari în România şi ţările vecine, precum şi pentru a lansa platforma RED în SUA.

Investiţia din România va finanţa planurile Restart Energy de achiziţie şi dezvoltare proiecte de energie regenerabilă de 500 MW de până la finalul 2025. Conducerea Restart Energy vrea să achiziţioneze şi să dezvolte în fiecare an 100 MW de proiecte solare, eoliene, biogaz, biomasă şi energie geotermală. Proiectele Restart Energy vor necesita investiţii de aproximativ 100 de milioane de dolari pe an. Interlink va activa ca un consilier strategic pentru finanţarea acestor proiecte.

Cele două companii au decis, de asemenea, să devină parteneri pentru extinderea Restart Energy pe piaţa americană prin lansarea în SUA a Restart Energy Democracy (RED) – o platformă online bazată pe tehnologia blockchain pentru tranzacţionarea energiei care permite transferul peer-to-peer între producătorii de energie şi consumatorii finali. De asemenea, cele doua entităţi vor lansa o franciza de business de energie (în format complet digital) şi un sistem de credite de carbon pentru producţia şi consumul de energie regenerabilă. Platforma RED a fost lansată în 2019 în România, piaţa de provenienţă a companiei şi cea în care Restart Energy are cea mai mare bază de clienţi – aproximativ 30.000 de clienţi casnici şi 5.000 de clienţi companii.

„Prin acest parteneriat putem accesa capital din SUA şi să accelerăm obiectivul Restart Energy de a furniza 1 Miliard KWh anual de energie regenerabilă accesibilă pentru 300.000 de consumatori din România şi Europa până în 2025. Acest lucru va permite Restart Energy să contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din producţia de energie cu 750 milioane kg CO2 pe an astfel ca până în 2025 să devină primul furnizor din România care livrează 100% energie verde produsă local. În acelaşi timp, Restart Energy va putea să se extindă pe piaţa din SUA cu platforma sa inovatoare de blockchain având astfel acces la o piaţă matură şi orientată către tehnologie”, spune Armand Domuţa, CEO şi fondator Restart Energy.

„Restart Energy este o companie inovatoare, în avangardă prin modul în care combină aprovizionarea şi marketingul, prin tehnologie, viziune şi scop, făcând energia regenerabilă accesibilă tuturor. Ceea ce ne-a atras în acest parteneriat nu este doar RED – o platformă bazată pe tehnologia blockchain – ci şi antreprenorii şi viziunea lor către proliferarea energiei regenerabile, o viziune compatibilă cu misiunea Interlink. Modelul de business al RED va aduce în SUA o abordare nouă, mai bună, a modului în care este finanţată, produsă şi consumată energia regenerabilă. Acest fapt ne face să credem că va îmbunătăţi accesul la energie verde şi, în cele din urmă, va ajuta mediul înconjurător. În paralel, investiţia în planurile Restart Energy din Europa ne va permite să dezvoltăm şi alte proiecte asemănătoare, mai ales că Restart este deja activ în România şi Serbia şi intenţionează să se extindă anul acesta în Germania şi Spania”, afirmă Alan Beard, managing director Interlink.

Acest parteneriat se desfăşoară prin Restart Energy Innovative Technologies AG (REIT AG), o societate din Elveţia – parte din grupul de companii Restart Energy. REIT AG este un ecosistem de inovaţie care finanţează şi dezvoltă proiecte de tehnologie în energie.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 30.000 de clienţi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.

Interlink Capital Strategies este o companie de administrare a fondurilor, consultanţă în management şi consultanţă financiară. Înfiinţată în 1994 şi cu sediul în Washington, DC, compania este specializată în finanţarea pieţelor emergente, energie regenerabilă şi dezvoltarea afacerilor. Fondul este expert în programe de incluziune financiară, diminuarea riscului şi dezvoltarea oportunităţilor de afaceri şi/ sau finanţarea acestora cu programe guvernamentale de creditare/investiţii la nivel mondial. AGERPRES/(Autor: Florentina Cernat, editor: Mariana Nica)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *