Restart Energy investeşte 30 milioane de dolari într-un proiect solar de 45 MW în judeţul Sălaj

Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică şi gaze naturale de pe piaţa locală, intenţionează să investească aproximativ 30 de milioane de dolari în dezvoltarea unui proiect solar de 45 MW în localitatea Sărmăşag din judeţul Sălaj, a anunţat luni compania, citată de Agerpres.

Proiectul achiziţionat este în faza „ready to build”, iar banii vor fi investiţi în construcţia parcului care ar urma să fie pus în funcţiune în primul trimestru din 2022.

„Acest proiect de 45 MW este primul pas al Restart Energy în strategia de dezvoltare şi integrare a segmentului de upstream al companiei cu proiecte de energie regenerabilă de 500 MW până la finalul lui 2025. Restart Energy şi-a propus ca în fiecare dintre următorii cinci ani să cumpere sau să dezvolte proiecte de 100 MW. Proiectele vor necesita investiţii estimate la 100 de milioane de dolari anual şi sunt vizate domeniile solar, eolian, biogazului, biomasei şi energiei geotermale”, se menţionează în comunicat.

Parcul de la Sărmăşag va avea o producţie anuală de energie de 55 milioane KWh – suficientă pentru alimentarea a aproximativ 30.000 de gospodării cu energie verde. Prin punerea în funcţiune a acestuia se va evita eliberarea în atmosferă a 1,23 milioane tone CO2 pe perioada de operare de 25 ani.

Potrivit sursei citate, proiectul de la Sărmăşag a fost achiziţionat la stadiul de „brownfield” de la o echipă de dezvoltatori cu experienţă în domeniul parcurilor de energie verde. Prin acest proiect, Restart îşi propune să creeze 100 de locuri de muncă temporare (în timpul construcţiei) şi 15 permanente – pe perioada de operare.

„Suntem încântaţi să putem contribui la dezvoltarea infrastructurii energetice a României precum şi la echilibrarea balanţei energetice prin construcţia unui nou activ regenerabil care produce energie curată, verde de la soare în vârf de sarcină. Construcţia este programată să înceapă în trimestrul al doilea al acestui an şi sperăm că primii KWh verzi produşi de soare să fie introduşi în reţea cel târziu în primul trimestru din 2022”, afirmă Armand Domuţa, CEO şi fondator al Restart Energy.

Finanţarea proiectului se va face prin surse proprii, fonduri private equity şi finanţare bancară. În ianuarie, Restart Energy a anunţat un joint venture cu compania americană de consultanţă şi administrare a fondurilor Interlink Capital Strategies.

În acest parteneriat, Interlink activează ca un consilier strategic pentru finanţarea proiectelor de energie verde de 500 MW pe care Restart Energy vrea să le dezvolte în următorii cinci ani în România şi ţările vecine. Aceste proiecte vor necesita investiţii de 500 de milioane de euro. În această tranzacţie, Restart Energy a fost asistată de casa de avocatură „Bondoc şi Asociaţii”.

Restart Energy a avut în 2020 o cifră de afaceri de 120 de milioane de lei şi profit net de 13 milioane de lei. Planurile managementului sunt ca anul acesta compania să îşi majoreze cifra de afaceri la 220 de milioane de lei şi profitul net la 24,2 milioane de lei.

De curând, Restart a încheiat cu succes prima sa emisiune de obligaţiuni dedicate dezvoltării şi achiziţiei de active de producţie a energiei regenerabile în România, atrăgând astfel 16,3 milioane de lei. Oferta a fost suprasubscrisă, subliniind interesul ridicat al investitorilor pentru companie, dar şi pentru segmentul energiei verzi.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital 100% românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 30.000 de clienţi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi, începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *