Republica Moldova nu va mai cumpăra gaze de la Gazprom începând cu 2020, ci din România

Republica Moldova nu va negocia deocamdată un nou acord cu furnizorul rus de gaze naturale Gazprom, ci se va concentra asupra finalizării conectării la sistemul de gazoducte din România, a declarat ministrul economiei moldovean, Chiril Gaburici, într-o emisiune televizată, potrivit postului de radio Europa Liberă, preluat de Agerpres.

Actualul contract cu concernul rus expiră la sfârşitul anului 2019. Gaburici a explicat că, după finalizarea gazoductului Chişinău-Ungheni, Republica Moldova va avea acces la surse alternative de gaze, nu din Rusia, şi implicit o poziţie mai bună la eventualele negocieri.

‘Atunci va fi concurenţă şi toţi se vor lupta să ne aibă drept client”, a apreciat el.

În prezent, Republica Moldova primeşte gaze ruseşti în baza contractului cu Gazprom din 2008, care se reînnoieşte anual.

Construcţia gazoductului Chişinău-Ungheni, de fapt continuarea celui dintre Iaşi şi Ungheni, este programată să înceapă luna aceasta, şi ar urma să dureze circa zece luni, notează Europa Libera.

Amintim că Transgaz a cumpărat în acest an Vestmoldtransgaz, compania de transport al gazelor din Republica Moldova care se ocupă de construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău. Potrivit companiei din România, lucrările de construcție a gazoductului urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2018 așa încât din 2019 Capitala Republicii Moldova ar putea să folosească gazul din România. În primii doi ani de la achiziţie, Transgaz s-a obligat să investească 93 de milioaane de euro în Republica Moldova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *