Republica Moldovă nu și-a asigurat integral consumul de energie electrică mâine. Va cumpăra energie în regim de urgență, din România și/sau Ucraina, mai scump

Republica Molldova are în după amiaza zilei de mâine un deficit de energie electrică de aproape 500 MWh, pe care speră să îl poată acoperi prin activarea energiei de avarie din sistemele vecine. Responsabilii din sector fac apel la reducerea voluntară a consumului.

“Pentru data de 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar ca și pentru data de 13 ianuarie, dar din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, prin urmare în intervalul orelor 16.00-19.00, pentru a-și acoperi prognozele de consum,  Republica Moldova va apela la energie de urgență. Deficitul total constituie 484 MWh”, a scris pe facebook traderul controlat de Guvernul de la Chișinău, Energocom. “În acest context, îndemnăm cetățenii să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul”, a mai arătat compania.

Restul electricității necesare pe data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă, mai spune Energocom.

Posibilitatea activării energiei de avarie a fost invocată și de operatorul de transport și sistem de peste Prut, Moldelectrica.

“Cantitatea de energie electrică neacoperită prin contracte comerciale este prognozată. Activarea contractelor de livrare a energiei de urgență dintre Moldelectrica și operatorii de sistem din Ucraina sau România, se va face în dependență de evoluția în timp real al consumului de energie electrică și generarea acesteia. Cantitatea exactă a energiei de urgență se va decide mai aproape de ora de livrare. Prețul energie de urgență este mai mare decât prețul energiei electrice de pe piața pentru ziua următoare (PZU) dar nu are un preț dublu, precum se vehiculează”, arată Moldelectrica.

Prețul energiei electrice în PZU de la București este cuprins între 860 și 1200 RON/MWh pentru energia cu livrare în intervalele orare respective.

Codul tehnic al rețelei de transport fin România prevede posibilitatea ca Dispecerul Energetic Național din cadrul Transelectrica să acorde ajutor de avarie sistemelor energetice cu care funcționează interconectat și cu care are încheiate convenții în acest sens, în cazul unor deficite de putere sau al unor incidente grave în cadrul acestora. Prețul energiei activate este calculat în final de Transelectrica. Astfel de livrări au mai fost activate pentru Republica Moldova, iar cei de peste Prut fac apel la o reducere a consumului în orele de vârf și pentru ca energia cumpărată în regim de urgență să fie cât mai puțină, pentru că este mai scumpă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *