Republica Moldova importă energie din rețeaua românească, după sincronizarea cu rețeaua europeană

Datele operatorului de transport și sistem din Republica Moldova, Moldelectrica, arată că, din această după amiază, Moldova importă energie din România. De asemenea, Moldova exportă în Ucraina.

Datele Moldelectrica arată că, de la ora 17.00, intră în rețeaua din Moldova energie din rețeaua românească, la puteri între 200 și 290 MW, în condițiile în care planificarea anterioară nu presupunea ca Moldova să importe energie din România.

De asemenea, datele Operatorului de Transport și Sistem de la Chișinău arată că, în același timp, din rețeaua Republicii Moldova iese energie din rețeaua din Ucraina, la valori mai mari decât cele prognozate anterior.

Datele Transelectrica arată că schimbul cu rețeaua din Moldova se face în punctul Isaccea-Vulcănești. Și România este importator net de energie electrică azi.

Principala sursă de alimentare cu energie electrică a Republicii Moldova este centrala termoelectrică de la Cuciurgani din Transnistria, deținută de gigantul rus Inter RAO.

Iată datele Moldelectrica:

Rețele electrice ale Ucrainei și Moldovei au fost sincronizate azi cu succes la rețeaua europeană, potrivit unui comunicat al ENTSO-E, asociația operatorilor de transport și sistem din Europa.

„Ca urmare a unei solicitări urgente a Ukrenergo și a Republicii Moldova de sincronizare de urgență, OTS-urile Europei Continentale au convenit să înceapă pe 16 martie 2022 sincronizarea de probă a Sistemului de Energie Continental European cu sistemele de energie din Ucraina și Moldova. Această accelerare a proiectului de sincronizare aflat în derulare din 2017 a fost posibilă datorită studiilor anterioare efectuate și adoptării măsurilor de atenuare a riscurilor”, a comunicat ENTSO-E.

“Aceasta este o piatră de hotar pentru OTS-urile Europei Continentale care lucrează în colaborare cu Ukrenergo și Moldelectrica, care operează sistemele lor în circumstanțe extrem de dificile. ENTSO-E dorește să mulțumească Comisiei Europene, tuturor OTS implicați și autorităților lor naționale pentru sprijinul și asistența acordată în procesul de sincronizare”, a mai arătat ENTSO-E.

Ucraina și Moldova funcționau izolate

Republica Moldova și Ucraina au făcut la finalul lunii februarie un test de independență energetică prin care s-au deconectat de la sistemele de electricitate din Rusia și Belarus, cu care sunt interconectate. El a fost planificat, cu mult timp înainte, chiar în ziua în care Rusia a atacat Ucraina, deci, când a început asaltul rus, rețelele celor două state, foste republici sovietice, funcționau izolat. Ele nu au mai fost conectate la rețeaua rusească după finalizarea acelui test, iar perioada în care au funcționat izolat a fost prelungită.

Ucraina a decis să nu-și reconecteze rețeaua la cea rusească și a solicitat UE, pe 27 februarie, o sincronizare de urgență cu rețeaua europeană cât mai curând posibil. Aceeași solicitare a venit și din Republica Moldova, o zi mai târziu. Miniștrii europeni ai energiei, reuniți la Bruxelles la 28 februarie, au aprobat măsura. Boardul ENTSO-E a anunțat că sprijină deplin demersurile OTS din Ucraina și Moldova și că lucrează pentru sincronizarea celor două rețele la cea a Europei continentale, dar nu a oferit atunci o dată a sincronizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *