Republica Moldova ar dori ca azerii de la SOCAR să construiască o fabrică de îngrășăminte chimice pe teritoriul ei

Moldova dorește ca firma petrolieră de stat SOCAR din Azerbaidjan să lanseze producția de îngrășăminte pe teritoriul său, a declarat Victor Parlicov, ministrul energiei al Republicii Moldova, într-un interviu pentru publicația Trend.

„Având în vedere expertiza companiei petroliere de stat din Azerbaidjan SOCAR înproducția de îngrășăminte, există un potențial de colaborare în acest sector. România și Bulgaria fiind piețe semnificative pentru îngrășăminte, ar fi strategic să se înființeze unități de producție mai aproape de aceste piețe.

Apropierea Moldovei de Ucraina, o altă piață majoră, se adaugă la apel. În ciuda producției anterioare substanțiale de îngrășăminte a Ucrainei, incertitudinile apărute în urma războiului ridică semne de întrebare cu privire la  producția sa viitoare. Prin urmare, suntem dornici să colaborăm cu SOCAR sau cu afiliații săi pentru a iniția producția de îngrășăminte în Moldova. Ca națiune agricolă, Moldova nu utilizează doar aceste produse pe plan intern, ci servește și ca un centru logistic esențial pentru exportul în țările UE și Ucraina”, a spus el.

Parlicov a menționat că Moldova este deschisă și la ideea ca SOCAR să investească în infrastructura de distribuție a gazelor din țară.

SOCAR Carbamide este specializată în producția de îngrășăminte în Azarbaidjan, în special îngrășăminte cu azot, cum ar fi ureea. În ultimii cinci ani, întreprinderea a realizat o producție de 1,64 milioane de tone de îngrășăminte cu azot, 1,23 milioane de tone fiind exportate către diverse destinații.

Numai în 2023, întreprinderea a produs 454.000 de tone de uree, 78,3% din producție fiind îndreptată către piețele de export. Partea rămasă a fost alocată pentru a satisface cererea internă din Azerbaidjan. Uzina funcționează la o capacitate zilnică de 2.000 de tone de uree și 1.200 de tone de amoniac.

În Azerbaidjan, SOCAR Carbamide furnizează produsele sale fermierilor locali la prețuri competitive, iar îngrășămintele companiei sunt căutate de cumpărători internaționali din țări precum Turcia, România, Bulgaria, Albania, Italia, Georgia și mai multe țări din America de Sud.

Compania azeră este prezentă și în România, printr-o rețea de 74 stații de distribuție a carburanților și patru depozite la Teiuș, Onești, Constanța și Ploiești. De asemenea, SOCAR este partenerul ROMGAZ în ceea ce privește importul de gaze de un miliard de mc pe an, la care apelăm în caz de nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *