Republica Moldova a cumpărat gaze la licitație, pe care le va stoca în Ucraina, în caz că Gazprom sistează livrările

Compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunţat vineri că a cumpărat o cantitate de 10 milioane de metri cubi de gaze la licitaţie, care vor fi utilizate în cazul limitării sau întreruperii livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, informează Interfax, citată de Agerpres.

Energocom a precizat că a achiziţionat gazele naturale la un preţ de 94,95 euro/MW (sau 997 euro pentru o mie de metri cubi). Compania nu a dezvăluit însă de la cine a cumpărat gazele, ci doar că acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina.

La mijlocul acestui an, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat un credit de 300 milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta să îşi consolideze securitatea energetică prin achiziţionarea unor rezerve strategice de gaze care se vor adăuga gazelor furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Potrivit BERD, împrumutul este destinat Energocom, care va achiziţiona gazele naturale de la hub-urile din Uniunea Europeană.

În prezent, Republica Moldova cumpără gaze naturale de la Gazprom la un preţ de 1.031 dolari pentru o mie de metri cubi. Însă, în luna octombrie, Gazprom a redus livrările spre Republica Moldova cu 30%.

În luna octombrie 2021, Moldovagaz şi Gazprom au prelungit cu cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni.

Potrivit datelor consultate de noi, această cantitate de zece milioane de metri cubi ar acoperi consumul Republicii Moldova timp de doar trei zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *