Repsol abandonează perimetrele din România în care se asociase cu Petrom. Compania românească va continua singură investiţiile

Compania spaniolă Repsol se retrage din cele patru perimetre de explorare din România în care se asociase cu Petrom, acum cinci ani, potrivit unui comunicat al companiei româneşti. Petrom va continua singură prospecţiunile.

“ANRM a aprobat preluarea de către OMV Petrom a participației deținute de Repsol în patru acorduri de explorare onshore. După aprobarea ANRM, OMV Petrom devine unic titular și operator al perimetrelor de explorare V Băicoi, VII Târgoviște, XII Pitești și XIII Târgu Jiu”, se arată într-un comunicat al Petrom.

Acordurile de farm-out au fost încheiate în 2013, OMV Petrom fiind operator și deținătorul unei participații de 51%, în timp ce Repsol a deținut o participație de 49%.

“În trimestrul doi din 2018, Repsol a informat OMV Petrom despre intenția de a se retrage din aceste concesiuni și părțile au ajuns la un acord, condiționat de aprobarea autorităților. OMV Petrom va continua proiectele în derulare și va prelua angajamentele din cadrul acordurilor de concesiune”, spune Petrom.

“Investițiile realizate până acum în cadrul acestor asocieri în baza acordurilor de exploatare în participație se ridică la peste 200 de milioane de dolari și includ achiziția de date 2D și 3D, precum și forajul a două sonde complexe de mare adâncime și cu presiune ridicată. În prezent, o a treia sonda de explorare este in foraj, la o adâncime de sub 5.000 m”, se mai arată în comunicatul companiei româneşti.

OMV Petrom estecea mai mare companie petrolieră din România şi este singurul producător de petrol şi gaze. Compania a raportat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de perioada similară din 2017, susţinut de preţul mai ridicat al petrolului. Tot în acest context, compania şi-a majorat investiţiile, pentru care a cheltuit în primele nouă luni 3,1 miliarde de lei.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *