Repornește combinatul chimic Azomureș, va produce îngrășăminte chimice pentru agricultură la 50% din capacitate – surse

Una dintre secțiile de producție de îngrășăminte chimice ale combinatului Azomureș Târgu Mureș va fi repornită luni, potrivit unor surse din piața de gaze naturale.

Combinatul chimic Azomureș Târgu Mureș, cel mai mare producător autohton de îngrășeminte chimice pentru agricultură și cel mai mare consumator de gaze naturale din România, controlat de grupul elvețian Ameropa urmează să reia producția, potrivit surselor noastre.

Astfel, în data de 28 iunie va porni instalația CET II (centrală electrotermică ce asigură aburul tehnologic și energia electrică) pentru probe, iar începând cu data de 1 iulie ar urma să fie pornită instalația Amoniac III, ccea ce înseamnă o  producție de 50% din capacitatea totală de fabricație a îngrășămintelor chimice, conform surselor noastre.

Pornirea unității va crește  consumul de gaze naturale al țării, dat fiind că ea consumă 45.000 de metri cubi de gaze pe oră, adică mai mult de un miliion de metri cubi de gaze pe zi la funcționare completă. România produce acum circa 23 de milioane de metri cubi de gaze.

Azomureș și-a oprit producția de amoniac și îngrășăminte în decembrie anul trecut din cauza „unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților”, care afectează negativ marea industrie locală. Atunci, managementul companiei se declara  îngrijorat în legătură cu perspectivele pe termen lung, iar compania a solicitat autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România. Desigur, motivul principal a fost prețul ridicat al gazelor naturale.

În plus,  Josh Zacharias, directorul general al Azomureș, avertiza asupra unei crize care se profilează în agricultura și industria românească, invocând presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri.

În ultima decadă din ianuarie, a fost reluată producția la una dintre cele trei secții de amoniac, potrivit unei declarații de atunci a directorului Transgaz, Ion Sterian, dar din ce am aflat, producția a fost apoi sistată din nou.

 

1 Comment

  1. O întreprindere (cu specialişti pricepuți),care produce îngrăşăminte chimice de cel puțin 60 de ani este de aşteptat şi normal ca să producă îngrăşăminte chimice atât de necesare în agricultură….Fabrică avem, beneficiari avem,materie primă – gaz avem, ca puține alte tări , inclusiv depozite subterane de gaze în Podişul Transilvaniei( loc de unde acum50-60 de ani se extrăgea gaz metan).
    Ce ne mai trebuie ? O lege care să sprijine producția de îngrăşăminte şi un deget care să apese butonul de #pornit # al fabricii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *