Reminder ANRE: Apartamentele care nu au detectoare de gaz riscă să fie deconectate

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei aminteşte, într-o precizare publicată pe site, că apartamentele care au geamuri termopan trebuie să fie dotate cu detectoare automate de gaz. În caz contrar, distribuitorii pot să le debranşeze de la reţea.

Iată câteva extrase din precizarea pe care o puteţi citi integral AICI

“Începând cu data de 05.06.2018, obligativitatea montării detectoarelor automate de gaze naturale este prevăzută la art. 129, alin. (1) și alin. (2) precum și art. 144 alin. (1) din Normele tehnice pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, conform cărora:

  • 129 alin. (1) “Toate încăperile în care se montează aparate consumatoare de combustibili gazoși se prevăd, spre exterior sau spre balcoane/terase vitrate, cu suprafețe vitrate, definite conform art. 128 alin. (1) lit. e), cu suprafața minimă totală de: a) 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din beton armat; b) 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcțiilor din zidărie;”
  • 129 alin. (2) „Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.”
  • 144 alin. (1) “În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.””, arată ANRE.

 

Aşadar, obligativitatea montării senzorului de gaze şi a electroventilului este obligatorie pentru toate apartamentele care au geamuri termopan. ANRE anunţă că, dacă proprietarii nu respectă această prevedere, pot fi deconectaţi de le reţea. Iată mecanismul legal:

“Operațiunile de verificare sau revizie tehnică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în conformitate cu prevederile Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobate prin Ordinul ANRE  nr. 179 din 16 decembrie 2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 969 din 28 decembrie 2015. Potrivit art. 8 alin. (2) și alin. (3) din actul normativ antemenționat, în situația în care, în urma verificării sau a reviziei tehnice a instalației de utilizare, Operatorul Economic autorizat ANRE constată că nu sunt îndeplinite condițiile tehnice de funcționare în siguranță a instalației de utilizare (inclusiv partea comună a acesteia), clientul final are obligația să facă toate demersurile necesare pentru îndeplinirea acestor condiții, inclusiv prin montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, care acționează asupra electroventilului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși.

Montarea detectoarelor automate de gaze naturale și a electroventilelor se realizează numai de către  operatori economici autorizați ANRE, sub condiția încheierii unui contract de prestări servicii.

Dacă prevederile legale mai sus menționate cu privire la efectuarea operațiunilor de verificare sau revizie a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, nu sunt îndeplinite, operatorii economici autorizați ANRE vor înștiința opratorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în prealabil efectuării oricărui demers.

Conform art. 54 alin. (1), lit. d), pct. v din Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clienții finali, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 29/28.06.2016, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale poate să întrerupă alimentarea cu gaze naturale a clientului final în situația în care nu sunt prezentate actele doveditoare privind efectuarea verificării sau a reviziei tehnice periodice a instalației de utilizare, în conformitate cu normele tehnice specifice aprobate de ANRE”

Mobilizarea autorităţilor în a obliga oamenii să instaleze detectoare de gaz a început acum doi ani. Puteţi citi mai jos un articol de atunci:

Sute de mii de români, obligaţi să-şi pună senzori de gaze în apartamente. Costă sute de lei, dar altfel rămân fără gaz.

1 Comment

  1. Ceea ce afirma ANRE este perfect adevarat .Ca urmare ,ar trebui persoanele in cauza sa dea in judecata atat ANRE cat si distribuitorii de gaze naturale, unii pentru faptul ca nu-si fac datoria de control al activitatii furnizarii gazelor naturale , distribuitorii pentru ca au permis furnizarea gazelor naturale si functionarea centralelor de apartament cu incalcarea reglementarilor in vigoare.Este un alt exemplu major, din care rezulta cum institutii ale statului nu isi fac datoria si lasa oamenii sa cheltuiasca banii munciti din greu, dupa care isi aduc aminte ca in aceasta tara trebuie respectate prevederile legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *