Reglementare. Petrom și Romgaz, obligate să vândă gazele pentru populație la 150 de lei/MWh și pentru CET-uri la 250 de lei/MWh. Totuși, li se reduc taxele

Cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la 150 de lei/MWh (0,15 lei/kWh), pentru consumul populației, potrivit proiectului de OUG cu măsurile de protecție a consumatorilor de energie și gaze. Pentru consumul producătorilor de energie termică, prețul va fi de 250 de lei/MWh.

Mai jos aveți prevederea din proiectul de OUG referitoare la obligațiile de vânzare și la prețurile impuse de Guvern producătorilor români de gaze.

“Art. 12 – (1) În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 150 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii clienţilor casnici pentru a asigura, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al clienților casnici din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale

(2) În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale, au obligaţia să vândă, cu preţul de 250 lei/MWh, cantităţile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă, către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, dupa caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei (PET), pentru a asigura, în perioada 1 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, necesarul de consum al acestor clienți din producţia curentă şi din depozitele de înmagazinare subterană”

Există și vești bune pentru producători, care se referă la diminuarea poverii fiscale. Astfel, pentru cantitățile de gaze pentru casnici și pentru producătorii de energie termică redevența se va calcula la prețurile de 150 și 250 de lei/MWh. De asemenea, pentru aceleași cantități, Petrom și Romgaz nu vor plăti impozitul suplimentar pe gaze, de 85% peste prețuri de 85 de lei/MWh. Un avantaj pentru companie, mai ales că taxele se plăteau nu la prețurile de vânzare din România, ci la media lunară a prețurilor spot de la Viena, mult peste prețurile de vânzare.

Comparație

Așadar, prețurile reglementate cu care vând producătorii români către populație sunt de 30 de euro/MWh. Pentru comparație, la hub-ul de la Viena, CEGH, la care ne raportăm, prețurile gazelor cu livrare în trimestrele 2, 3 și 4 ale acestui an sunt cuprinse între 107 și 111 euro/MWh, potrivit ultimelor cotații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *