Reglementare ANRE: Gazele se pot vinde şi în euro la bursele din România

ANRE a elaborate un proiect de ordin privind modificarea și completarea Regulilor generale privind piețele centralizate de gaze naturale, iar una dintre noutăţi este posibilitate tranzacţionării în valută pe pieţele centralizate din România.

În nota de prezentare a proiectului de ordin, se vorbeşte despre “introducerea opţiunii de a fi ofertate şi tranzacţionate, pe pieţele centralizate de gaze naturale, cantităţi de gaze naturale al căror preţ să fie exprimat şi în euro/kWh sau euro/MWh, în principal pentru stimularea activităţii de tranzacţionare a gazelor naturale din import pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care preţul de achiziţie de la furnizorii externi se bazează pe o referinţă externă pieţei din România (ex. TTF, cotaţii Platt’s), variabilă lunar/ trimestrial şi este exprimat în valută (variabil funcţie de cursul de schimb).

“Aceeaşi opţiune a fost introdusă şi pe pieţele produselor standardizate pe termen scurt, dată fiind necesitatea echilibrării portofoliilor de consum ale participantilor la aceste pieţe”, arată ANRE.

Autoritatea mai precizează că în cazul tranzacțiilor în valută, titularii licenţelor de administrare a pieţelor centralizate de gaze naturale vor exprima preţul în moneda naţională, calculat la cursul de schimb al B.N.R. aplicabil la data la care a avut loc tranzacţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *