“Regenerabilii” cer la unison Guvernului să renunțe la supraimpozitarea veniturilor, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a țării

Producătorii de energie regenerabilă din România solicită autorităţilor să renunţe la supraimpozitarea venitului şi la suspendarea certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol securitatea energetică a României, se arată într-un comunicat semnat de mai multe organizaţii din sector

Măsurile prezentate de Guvernul României vor duce la insolvenţe în rândul producătorilor de energie şi la retragerea din funcţiune a unor capacităţi de producţie, cu impact negativ asupra consumatorului final, susţin acestea.

„Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania (PATRES) şi Asociaţia Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) solicită imperios autorităţilor să renunţe, atât la măsura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de către producătorii de energie electrică, cât şi la măsura de suspendare pentru o perioadă de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune în pericol producţia de energie verde. De asemenea, solicităm Guvernului României să elaboreze şi să aprobe, de urgenţă, formula de calcul a taxei de 80% care să se aplice la venitul rezultat după deducerea cheltuielilor cu achiziţia de energie prin regularizarea întregii perioade (noiembrie 2021 – martie 2022), ţinând cont şi de costurile reale din piaţa de energie”, spun organizaţiile.

Reprezentanţii RWEA, PATRES, RPIA, împreună cu WindEurope şi SolarPower Europe, au notificat autorităţile de la Bucureşti şi de la Bruxelles în privinţa impactului pe care cele două măsuri îl au asupra siguranţei energetice a României şi asupra preţului electricităţii, în contextul în care costul energiei din surse regenerabile este cel mai scăzut în comparaţie cu celelalte surse de energie.

„În condiţiile situaţiei actuale de la graniţa României, considerăm că astfel de măsuri vor afecta grav securitatea energetică a României, subminând investiţiile în surse de producţie care nu depind de combustibili fosili, investiţii care sunt imperios necesare. Este inacceptabil ca producătorii din sectorul regenerabilelor, care au investit în economia românească peste 10 miliarde de euro, printr-un cadru legislativ instabil şi impredictibil, să fie în permanenţă sancţionaţi pentru explozia preţurilor energiei electrice.

Creşterea producţiei de energie regenerabilă în mixul energetic conduce la scăderea facturilor la consumatorul final.

Pierderile acumulate în perioada noiembrie 2021 – martie 2022 ca urmare a aplicării legii 259/2021, OUG 3/2022 privind supra-impozitarea producătorilor, coroborat cu lipsa formulei de calcul pentru acesta, nu se corectează în propunerea prezentată de autorităţi, din contră, aceste pierderi vor creşte semnificativ, atât prin anularea schemei de sprijin cu certificate verzi, cât şi prin creşterea impactului supra-impozitării datorită diminuării pragului la 300 lei”, a declarat Adrian Borotea, vicepreşedinte RWEA.

 

Ca urmare a deselor schimbări legislative privind reducerea schemei de susţinere prin certificate verzi, producătorii din industria regenerabilă au înregistrat pierderi financiare semnificative în perioada 2014-2018, pierderi cuprinse între 1,2 şi 2 miliarde de euro pe an, conform site-ului www.mfinanţe.ro pentru cod CAEN 3511 – Producţie energie electrică. Potrivit unui studiu realizat de o companie internaţională de audit financiar, pierderile înregistrate de producătorii din industria eoliană sunt de peste 5,58 miliarde de lei, în aceeaşi perioada 2014-2018.

 

Noua propunere avută în vedere de autorităţile române va majora impactul financiar negativ, prin reducerea preţului de referinţă pe piaţa angro de la 450 de lei/MWh la 300 lei/MWh şi aplicarea aceluiaşi procent de 80%, asupra respectivelor venituri, impact care în prezent este deja extrem de mare pentru aceşti producători.

 

Complementar celor două măsuri, reprezentanţii industriei semnalează şi lipsa formulei de calcul a impozitului suplimentar, de la începutul aplicării acestuia, respectiv noiembrie 2021. Astfel, nu se ţine cont de caracterul volatil al producţiei de energie din surse regenerabile coroborat cu regulile pieţei de energie, care impun livrări în bandă ale energiei şi de costurile reale, de peste 1.000 lei/MWh pentru achiziţia de energie atunci când vântul nu bate sau soarele nu radiază conform prognozei – pentru realizarea contractelor impuse de respectivele reglementări.

 

Industria energiei regenerabile atrage atenţia că acest impozit, aplicat pe o perioadă de cel puţin un an şi jumătate, contravine obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice ale Uniunii Europene şi României. Taxarea excepţională, pe lângă faptul că se aplică discriminatoriu, va avea şi efectul de descurajare a noilor investiţii în capacităţi noi de producţie, într-o perioadă în care România are o nevoie acută de aceste investiţii de producere a energiei electrice.

 

Mai mult, spun ei, asistăm la situaţia absurdă în care o industrie care beneficiază de un ajutor de stat aprobat de Comisia Europeană, tocmai pentru a compensa diferenţa între costul investiţiilor şi veniturile din piaţa de energie electrică, este taxată în mod arbitrar, fără a se ţine seama de costurile operaţionale semnificative şi nici de pierderile din trecut induse de schimbările legislative repetate.

 

„În prezentul context, prin implementarea celor două măsuri, practic toţi producătorii de energie regenerabilă vor avea costurile de operare mult mai mari faţă de veniturile care sunt drastic diminuate. Astfel, Statul îi conduce pe producătorii din regenerabile în situaţia de facto de insolvenţă/faliment, ceea ce obligă la retragerea din funcţiune a acestor capacităţi de producţie, cu impact negativ atât asupra preţului la consumatorul final (în lipsa producţiei de energie regenerabilă, preţul energiei pe pieţe va creşte cu cel puţin 20-30%), cât şi asupra balanţei energetice. Este de semnalat şi faptul că o bună parte a unităţilor de producţie au fost finanţate de către bănci, iar prin diminuarea veniturilor, producătorii vor fi în imposibilitatea de a achita obligaţiile financiare către acestea, iar impactul asupra sistemului bancar va fi unul substanţial”, afirmă Viorel Lefter, preşedinte PATRES.

 

În comunicat se mai arată că producătorii de energie din surse regenerabile au asigurat aproape 30% din consumul final de energie electrică din România în ultimele luni şi au avut o contribuţie majoră la scăderea preţului energiei pe aceste pieţe în ultimele luni. Aceasta în contextul în care, din anul 2016 până în prezent, sistemul energetic naţional a beneficiat de zero investiţii în unităţi de generare de energie electrică tot din cauza unor măsuri similare adoptate de către instituţiile statului român.

 

„Atragem atenţia că politicile guvernamentale actuale vor conduce la pierderea definitivă a încrederii investitorilor cu consecinţe asupra investiţiilor în capacităţi noi de producţie din surse regenerabile, capacităţi de care România are foarte mare nevoie, lucru care va înrăutăţi starea actuală a sistemul energetic românesc cu consecinţe incomensurabile pe termen mediu şi lung”, spun reprezentaţii producătorilor.

 

Dacă măsurile menţionate vor fi aprobate de Executiv, investitorii vor fi constrânşi să conteste în instanţă modificările introduse, ceea ce va putea duce la creşterea numărului de acţiuni de arbitraj împotriva statului român la tribunalele internaţionale, în prezent acesta fiind deja acţionat în patru dosare la ICSID.

 

De asemenea, măsurile sunt în totală contradicţie cu recomandările Comisiei Europene, care prin toolbox-ul emis în data de 13 octombrie 2021, propune găsirea unor soluţii alternative de finanţare pentru schemele de sprijin, şi în niciun caz suspendarea lor.

 

„Mai mult decât atât, România şi-a luat angajamentul, prin PNIESC aprobat în octombrie 2021, de a produce 30.7% din energia aferentă consumului final al ţării din surse regenerabile, până în 2030, ţintă la care trebuie să contribuie deja cu noi capacităţi de producţie din surse regenerabile, şi care va fi revizuită superior pentru a fi în conformitate cu recomandarea Comisiei Europene pentru o ţintă de energie regenerabilă de cel puţin 38% la nivel naţional. De asemenea, aşa cum semnalează şi Comisia Europeană, fiecare turbină eoliană şi fiecare panou fotovoltaic are rolul imediat de a reduce dependenţa de importurile de combustibili fosili şi de a produce energie curată cu costuri reduse”, afirmă Mihai Bălan, director executiv RPIA.

 

În concluzie, adoptarea unor astfel de măsuri de către Guvernul României vor produce efecte extrem de negative pe toate planurile, nu numai pentru sectorul regenerabilelor, mai ales în condiţiile turbulente ale mediului de afaceri internaţional de azi, unde credibilitatea unui stat este esenţială în atragerea de investiţii.

 

RWEA, PATRES şi RPIA cer imperios Guvernului să reanalizeze propunerile prezentate în şedinţa din 24 februarie a.c. şi să identifice măsuri alternative care să producă efecte pozitive, atât pentru consumatorul final, cât şi pentru producătorii de energie din surse regenerabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *