“Regenerabilii” acuză bătaia de joc a statului în programul de subvenționare a instalațiilor fotovoltaice pentru populație. Ministrul Mediului cere măsuri urgente după eșecul de ieri al subordonaților săi de la AFM

Patronatul industriei regenerabile, PATRES, acuză comportamentul inadmisibil al Administrației Fondului pentru Mediu, în condițiile în care imediat ce a pornit programul “Casa Verde Fotovoltaice”, aplicația informatică a instituției prin care se depuneau dosarele de finanțare a picat. Și nu o data, ci de două ori, după ce sute de instalatori au stat să păzească degeaba monitoarele de calculator, sperând că pot introduce dosarele oamenilor. Ministrul Mediului cere și el măsuri rapide de la angajații săi de la AFM, condiderând situația „inacceptabilă”.

Iată integral comunicatul PATRES

“Incredibil, dar adevărat! Ce se întâmplă la Administrația Fondului pentru Mediu, instituția statului care are responsabilitatea să susțină Prosumatorii în România, este inadmisibil.

Mult așteptata zi a lansării celei de-a doua sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a lăsat cu suspendarea înscrierilor încă din primele ore. S-a înregistrat chiar un record – suspendarea de două ori într-o zi a înscrierilor, pe nervii și banii cetățenilor care au aplicat, precum și a instalatorilor. Probleme tehnice la aplicația informatică, au scris – pe facebook – șefii de la AFM, fără să-și asume vreo responsabilitate, sfidând astfel mii de oameni superintersați de acest program.

După care s-a venit cu un comunicat prin care se anunță – ofcial – că președintele AFM, Lóránd-Árpád FÜLÖP, a luat decizia de a suspenda înscrierile persoanelor fizice de către instalatori. Ca de fiecare dată, s-au găsit și vinovații: IT-iștii. Nu înțelegem de ce responsabilii de la AFM nu s-au asigurat, înainte de lansarea sesiunii (atunci se fac simulările!!!) că aplicația informatică va funcționa, dat fiind numărul mare de cereri de înscrieri, mai ales că se știa deja din prima sesiune care sunt problemele și era de așteptat că acestea să fie corectate?!

No comment… După o astfel de zi de lansare și după cum au gestionat prima sesiune, cine îi trage la răspundere pe cei de la AFM? Ministrul Mediului? Primul ministru? Demisia președintelui pare un act de prisos… Instalatorii se pot aștepta ca, după ce a suspendat accesul la aplicație, AFM să anunțe că toate dosarele deja înscrise vor fi anulate/invalidate. Sau se va întârzia cu reluarea depunerii dosarelor și, între timp, expiră actele…

Este o bătaie de joc la adresa românilor care doresc să devină Prosumatori! Scuzele pentru incompetență nu încălzesc pe nimeni”.

Pe lângă asociația PATRES, un mesaj a venit și de la ministrul Mediului, cel care are în subordine Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Barna Tancosz spune că este inacceptabil cum a gestionat AFM situația și cere instituției o soluție rapidă pentru reluarea programului. Iată ce a spus ministrul, miercuri seara:

„Modul în care Administratia Fondului pentru Mediu a gestionat lansarea de astăzi a programului Casa Verde Fotovoltaice este inacceptabil! Nu există nicio scuză pentru felul impardonabil în care s-au derulat lucrurile și nici pentru tratamentul la care au fost supuși astăzi sute de agenți economici și mii de cetățeni. AFM este o instituție aflată în coordonarea MMAP și, în calitate de ministru, am dispus un control asupra derulării acestui program. Scuzele nu sunt suficiente!

Am solicitat de asemenea conducerii AFM ca până mâine dimineață să prezinte o soluție în vederea modului în care vor fi depuse și evaluate dosarele pregătite, astfel munca depusă să nu fie irosită”

Ce s-a întâmplat

Miercuri, 22 decembrie, la ora 10.00 a început procesul de înscriere de către instalatorii validați pentru programul “Casa Verde Fotovoltaice” a dosarelor persoanelor fizice care doresc să primească o subvenție de 20.000 de lei de la stat pentru montarea unui sistem fotovoltaic. Imediat dupa ora 10.00, aplicația s-a blocat, apoi a funcționat doar pentru puțină vreme pentru unii aplicanți, după care a căzut iarași. AFM a anunțat că totul se oprește, înscrierile care au putut fi introduse în aplicația informaticpă se anulează, iar procesul va fi reluat la ora 16.00. Atunci, s-a întaâmplat același lucru, serverul a căzut, iar dosarele nu au putut fi introduse. AFM a anunțat, la fel, că programul se oprește momentan, ce a apucat să fie introdus este nul, și că va reveni cu informații despre data de reluare a programului.

 

 

 

1 Comment

  1. O minciuna incalzita de la soare. Sunt dosare pe rol de cca 2 ani si nu s-a rezolvat nimic. Banii pentru curentul incarcat in retea sunt o bataie de joc. Chiar credeti ca „smecherii” care distribuie curent electric stau cu mana in san? Praf in ochi pe bani europeni. Toata Dobrogea e inconjurata de eoliene, daca vrei sa-ti pui o eoliana de dimensiuni mai mici evident, in curte, nu ai voie, afecteaza viata pasarilor calatoare. NO COMMENT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *