Regenerabilele au asigurat echivalentul a jumătate din consumul de energie al țării săptămâna trecută – Transelectrica

Operatorul de transport și sistem Transelectrica arată, într-o postare pe pagina de facebook, că, în săptămâna care a trecut, producția de energie din surse regenerabile a însemnat, în România, 45% din producția totală și aproape 50% din consum.

Iată ce a scris Transelectrica pe facebook:

Principalul motor al dezvoltării este energia, iar în procesul de tranziție către un viitor sustenabil producția de energie electrică din surse regenerabile are o contribuție semnificativă.

⚡Săptămâna trecută, în intervalul 30 ianuarie – 5 februarie, în România s-a înregistrat o producție de energie electrică din surse regenerabile de aproape 574 GWh, reprezentând 45,44% din producția totală de energie la nivelul țării de aproape 1.263 GWh.

⚡Raportat la consumul din această perioadă (circa 1.154 GWh), energia regenerabilă produsă echivalează cu aproximativ jumătate din valoarea totală a energiei consumate la nivelul țării în intervalul 30 ianuarie – 5 februarie 2023 (49,73%).

În România sunt instalați, conform ANRE, 6.600 MW în centrale hidroelectrice, 3.000 în centrale eoliene și 1.400 în centrale fotovoltaice.

În România sunt instalați, conform ANRE, 6.600 MW în centrale hidroelectrice, 3.000 în centrale eoliene și 1.400 în centrale fotovoltaice. Datele Transelectrica arată că, în perioada menționată, producția totală  de elecricitate a fost de 1,26 TWh, iar consumul de 1,15 TWh.

1 Comment

  1. Acest comunicat demonstreză fără niciun dubiu, că producerea pe scară largă a energiei electrice din resurse regenerabile este nu doar posibilă, ci și fiabilă economic. Nici nu s-ar fi putut altfel, având în vedere că toate companiile încearcă să-și reducă din costurile cu energia. Din păcate, după părerea mea lucrurile se mișcă mult prea încet în România, dacă ținem seama că Turcia a dat anul trecut în exploatare al doilea cel mai mare baraj din Europa. În condițiile în care majoritatea activelor din domeniul hidro-energetic, ce au fost construite în urmă cu câteva decenii trebuie îmbunătățite – conform IRENA – ghici cine va exporta multă energie electrică, pe o piață în continuă creștere. Nici Polonia nu stă degeaba, lucrând intens la proiectul Baltic Power II. România poate fi un actor important pe această piață, dacă își joacă bine șansa. Guvernul ar trebui să ajute firmele din domeniu, pe de o parte și să procedeze cu inginerii și tehnicienii din domeniul energetic, așa cum a procedat cu IT – iștii, pe de altă parte. Am mai spus-o și pe alte site-uri de specialitate: Viitorul va fi electric, sau nu va fi deloc. Canalizați informațiile spre factorii de decizie, pentru a-i trezi fie și în al doisprezecelea ceas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *