“Regele eolienelor” vinde italienilor de la Alerion noi participații în companii care dezvoltă parcuri eoliene de peste 300 MW în Dobrogea

Emmanuel Muntmark, cel mai mare dezvoltator de proiecte eoliene din România, a vândut partenerilor săi de la Alerion Clean Power încă 27% din participațiile la trei firme care dezvoltă tot atâtea proiecte eoliene în Dobrogea.

Într-o primă tranzacție, Muntmark a vândut către Alerion Energy Ro 27% din compania Vulturu Power Park. Muntmark a rămas majoritar, cu 54%, iar Alerion a ajuns la 45%.

Într-o altă tranzacție, Muntmark a vândut tot către Alerion Energy Ro 27% din firma Vulturu Wind Farm, astfel că Muntmark a rămas majoritar, cu 54%, iar participația Alerion a crescut la 45%.

În fine, într-o a treia tranzacție Muntmark a vândut, la fel, către Alerion Enegy Ro, 27% din compania Energo Windprod SRL, Muntmark rămânând majoritar, tot cu 54%, iar Alerion ajungând la o cotă de 45%.

Toate cele trei companii, înființate de Muntmark, se ocupă de dezvoltarea unor proiecte eoliene în zona Dobrogei, respectiv centrala electrică eoliană (CEE) Vulturu Est, de 114 MW, CEE Vulturu Vest, de 108 MW, respectiv CEE Vulturu Nord, de 114 MW. Din cercetările noastre, nu există încă eliberat aviz tehnic de racordare pentru niciunul dintre cele trei proiecte, dar Transelectrica lurează la un studiu de soluție pentru ele (sunt pe o listă cu mai multe proiecte) încă din 2021.

Italienii de la Alerion au intrat în parteneriat cu Muntmark în firmele care dezvoltă aceste proiecte încă din 2021, iar acum și-au mărit participația. Momentan, Alerion, unul dintre dezvoltatorii importanți din Italia, listată la Bursa din Milano, nu are niciun parc eolian funcțional în România, potrivit datelor proprii are în Italia, Spania și Bulgaria, dar au avize tehnice de racordare pentru mai multe proiecte. Alerion are în construcție un parc fotovoltaic de 53 MW în România, și, de asemenea, proiecte de alte sute de MW.

Alerion a anunțat în 2021 că va investi aproximativ 700 milioane de euro în creșterea capacității instalate în special în Italia, România și Spania. Compania spunea atuni că vrea să ajungă la o capacitate totală de peste 1,5 MW, din care 300 MW din proiecte fotovoltaice.

În primele nouă luni din anul 2023, producția de energie electrică a Alerion Clean Power a fost de 946 GWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *