„Reducerea accizelor la carburanți nu este o soluție”

Andreea Paul Vass, consiler al  primului ministru, spune că ideea reducerii accizelor aplicate carburanţilor nu reprezintă o soluţie viabilă

România poate reduce accizele, dar aceasta nu ar fi o soluţie, a spus Andreea Paul Vass, într-un interviu la RFI.

„Dacă UE decide o diminuare a accizelor la carburanţi, România poate să facă acelaşi lucru extrem de rapid. Altfel, noi avem un calendar de urmărit. În cazul în care am diminua acum accizele la carburanţi, noi vom fi obligaţi într-un an de zile la un salt brutal în creşterea accizelor, pentru a recupera şi diminuarea actuală şi etapa următoare de aliniere a accizelor la nivel european. Or din acest punct de vedere, cred că nu reprezintă o soluţie. Mediul de afaceri nu se poate adapta la măsuri radicale în termen scurt, dar poate să o facă pe măsură ce accizele respectă un calendar de creştere şi de aliniere la cele europene, aşa cum s-a angajat România”, afirmă consilierul premierului.

Andreea Paul Vass crede că „soluţia este o concurenţă activă pe piaţă”. „Pentru moment se analizează toate căile posibile, se analizează inclusiv intervenţia statului român în zona taxelor şi impozitelor, se analizează oportunitatea apelării la măsuri excepţionale pe care le instituie tratatul Uniunii Europene în cadrul politicilor economice şi concurenţiale şi mă refer în special la măsurile de salvgardare sau de blocare a preţurilor. Dar nici asta nu cred că este o soluţie”, a mai spus Vass.

Recent, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că Guvernul ar putea lua în discuţie o eventuală scădere a fiscalităţii aplicată carburanţilor.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *