Record. România înregistrează azi cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie, pe fondul caniculei și avariei de la Cernavodă

Pe fondul consumului mai mare de energie electrică generat de vremea caniculară și a opririi unității 2 a centralei de la Cernavodă, energia electrică tranzacționată azi cu livrare mâine seară (30 iulie) a atins cel mai mare preț din istorie. La fel, prețul mediu al zilei de mâine este un record absolut în România.

Prețul energiei electrice tranzacționare azi pe piața spot de la București (Piața pentru Ziua urmăoare – PZU) cu livrare mâine seară la ora 21.00 este de 885 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței. Este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 801 lei/MWh, stabilit tot în acest an, în data de 12 iulie.

De altfel, în fiecare dintre intervalele orare 18-23 ale zilei de mâine, 30 iulie, energia s-a tranzacționat la prețuri de peste 800 de lei/MWh.

Această creștere a prețului spot survine pe fondul unui consum crescut de energie electrică din cauza perioadei caniculare prin care trecem (ieri a fost întregistrat un maxim de consum pentru perioada de vară), dar și pe fondul deconectării intempestive de la rețea a unității 2 a centralei nucleare de la Cernavodă, care a avut loc aseară la ora 23.08. Unitatea 2 va fi repornită abia sâmbătă la prânz.

De altfel, și precedentul record orar de pe piața spot, din 12 iulie, a survenit în condițiile în care tot Unitatea 2, care fusese repornită după revizie, s-a oprit accidental. Cele două unități de la Cernavodă sunt cele mai mari capacități de generare de electricitate din România, de câte 700 MW fiecare.

Evident, în fiecare dintre intervalele orare ale zilei de mâine, cel puțin pe relația cu Ungaria (singura rețea din mecanismul țărilor cuplate cu care România are conexiune fizică) România importă energie electrică.

În medie, prețul de închidere al pieței spot pentru energia livrată mâine este, în România, de 645 de lei/MWh, sau 131 de euro, media zilei, preț identic cu cel din Ungaria. Și acesta este cel mai mare preț spot înregistrat vreodată, ca medie zilnică, pe piața spot de la București

Pe baza datelor de la momentul redactării acestui text, ar fi al doilea cel mai mare preț spot din Europa, după cel din Grecia. După cum puteți vedea în infograficul de mai jos, există o foarte mare diferență de preț între piețele din sudul și estul continentului și cele din vestul Europei, în special cele din Franța și Germania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *