Record: profitul Hidroelectrica a sărit cu 46% în primele șase luni, ajungând la patru miliarde de lei. Compania are aproape 550.000 de clienți pe furnizare

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a raportat pentru primul semestru al anului un profit net de 3,94 miliarde de lei, în creștere cu 46% față de primele șase luni ale anului perecedent, pe fondul unei producții de energie în creștere.

Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaționale și financiare în creștere pentru prima jumătate a anului 2023, cu mentinerea marjei operaționale și a marjei nete a Grupului, datorate în principal hidraulicității ridicate, peste medie, și executarii strategiei de creștere a portofoliului de furnizare, arată compania.

Astfel, producția de energie electrică a fost în creștere cu 45% fata de semestrul I al anului 2022, ajungând la peste 10,9 TWh, ceea ce a generat venituri in crestere cu 42%, până la aproape 7 miliarde de lei. Marja operațională a fost de de 65%, în linie cu perioada similara a anului trecut, iar marja neta de 57%, în creștere cu 3% față de perioada similară a anului trecut. Astfel, profitul net a fost  în crestere cu 46%, de la 2.697 milioane RON la 3.946 milioane RON, arată compania.

Compnia a ajuns, pe segmentul de furnizare, la aproape 550.000 de clienți.

“Numărul locurilor de consum din portofoliu la data de 30 iunie 2023 este de 546.289, în creștere semnificativa comparativ cu semestrul I al anului 2022, când se inregistrau 209.475 de locuri de consum, creștere survenită ca urmare a cererii portofoliului de furnizare, în special a clienților casnici”, arată compania. Din cei 546.000 de clienți, circa 513.000 erau casnici și 32.700 non-casnici, și pe acest segment înregistrându-se o creștere masivă – circa 21.300 acum un an

“In fiecare pas al calatoriei pe care am facut-o pentru a ajunge aici, ne-am directionat atentia catre dezvoltarea durabila a afacerii, focalizandu-ne asupra productiei de energie verde, provenite din surse regenerabile. Ne-am angajat intr-o abordare responsabila si meticuloasa, iar performantele din ultimii ani sunt dovada succesului acestei abordari.

Ne continuam drumul cu si mai multa motivatie, cu mai multa transparenta, cu responsabilitate maxima fata de obiectivele asumate, dar si fata de mediu si colectivitate. Suntem hotarati sa demonstram ca increderea care ne-a fost acordata de investitori in cadrul IPO-ului, dar si de actionariat de-a lungul timpului, este pe deplin meritata.

Productia si vanzarile de energie din prima jumatate a lui 2023 ne dau toate motivele sa credem ca anul in curs va fi unul bun pentru societate. Compania a produs 10,915 TWh de la inceputul anului, pana la 30 iunie – cu cca. 45% mai mult fata de perioada similara a lui 2022. Dincolo de hidraulicitatea mult mai buna, vad aceste performante ca rezultat al eficientei operationale, mentinand marja operationala si marja neta la un nivel ridicat”, a declarat directorul Hidroelectrica, Bogdan Badea.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național,. Compania exploatează un număr de 182 de hidrocentrale si cinci statii de pompare, cu o capacitate totala instalata de producere a energiei hidroelectrice de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.  Hidroelectrica s-a listat în acest an la Bursa de Valori București, prima zi de tranzacționare a acțiunilor societății fiind 12 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *