Record: OPEC va câștiga 1.000 miliarde USD în 2011, dacă barilul stă la peste 100 USD

Cartelul OPEC va câştiga mai mult de un trilion de dolari din exporturile de petrol dacă preţul ţiţeiului rămâne la peste 100 de dolari barilul, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE)

 

Dacă preţul va rămâne la peste 100 de dolari, în medie, de-a lungul întregului an, veniturile celor 12 ţări din OPEC din exporturi vor depăşi un trilion de dolari, ceea ce este un record al tuturor timpurilor. OPEC a estimat veniturile totale ale membrilor săi la 1,002 trilioane de dolari în 2008. Anul următor, veniturile au scăzut la 575,3 miliarde.

AIE menţionează că, în condiţiile în care ţările membre ale carteulului vor avea de câştigat în urma ţiţeiului scump, acesta ar putea fi o ameninţare la adresa economiei globale. La un preţ mediu de 100 USD pe baril în acest an, ţările membre OECD vor plăti la fel de mult ca în anul 2008, an în care lumea a intrat în criză. La acest preţ,, importurile statelor OECD echivalează cu 2,3% din PIB-ul lor cumulate, orice creştere suplimentară cu 10 dolari pe baril echivalând cu 0,2% din PIB, estimează IEA.

De exemplu, la un preţ mediu de 100 de dolari barilul, China, al doilea importator de petrol din lume după Statele Unite, va plăti pentru importurile de ţiţei 206 miliarde de dolari în acest an, cu 50 de miliarde mai mult decât în 2010.
Cotaţiile la ţiţei au sărit pragul de 100 de dolari pe baril la începutul anului, pe fondul revoltelor din Africa de Nord şi din Orientul Mijlociu. Cotaţiile au ajuns la un maixm de 120 de dolari barilul în februarie, din cauza escaladării violenţelor în Libia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *