Record după record: România înregistrează cel mai mare preț spot al energiei electrice din istorie. Aproape 1.000 de lei/MWh mâine seară

După recordul absolut de preț de săptămâna trecură, Piața pentru Ziua Următoare (PZU) cunoaște noi maxime de preț pentru energia tranzacționată luni și vândută marți.

Prețul mediu zilnic al pieței pentru ziua următoare pentru energia tranzacționată în data de 2 august cu livrare 3 august este de 672 de lei/MWh, potrivit datelor operatorului pieței de energie, OPCOM. Este cel mai mare nivel zilnic înregistrat vreodată, precedentul record fiind stabilit în data de 29 iulie, pentru energia livrată în 30 iulie: 645 lei/MWh.

De asemenea, a fost stabilit și un nou record orar al pieței spot. Astfel, energia cu livrare mâine, 3 august, la ora 19.00, s-a tranzacționat la prețul de 981 de lei/MWh. Este, de asemenea, cel mai mare preț spot înregistrat vreodată pe piața de la București, precedentul record fiind de 885 de lei, preț atins tot pentru energia livrată în seara zilei de 30 iulie, zi în care sistemul energetic a fost văduvit de unul dintre reactoarele centralei de la Cernavodă, oprit neplanificat.

Citește și:

Luna și recordul la scumpire! Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie

Interesant este că marți, 3 august, în intervalul orar 19.00, cel în care România are acest record de preț, rețeaua noastră exportă energie electrică spre cea ungară (la un nivel de 426 MW), valoarea maxim posibilă comercial.

De altfel prețurile spot au crescut masiv azi pe toate piețele din Europa, variațiile ajungând și la 20-21% față de ziua precedentă , pentru piețele din Germania, Elveția, Croația sau Cehia. Cele mai mari prețuri au fost înregistrate în Grecia și Bulgaria, 154 și 149 de euro/MWh, după cum vedeți în infograficul de mai jos:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *