Un număr record de 25 de contracte de finanţare pentru modernizarea reţelelor de distribuţie a energiei electrice au fost semnate joi, valoarea totală a acestora depăşind 3,5 miliarde lei, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.
„Astăzi, 1 august 2024, Ministerul Energiei a făcut un pas important în modernizarea sistemului energetic naţional, prin semnarea a încă 25 de contracte de finanţare din cadrul Fondului pentru Modernizare, aferente Programului-cheie 3 – Sprijin pentru extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice. Valoarea totală a proiectelor finanţate astăzi depăşeşte nivelul record de 3,5 miliarde de lei, iar finanţarea din Fondul pentru Modernizare se ridică la peste 2,2 miliarde de lei”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, aceste investiţii vor contribui la consolidarea reţelelor de distribuţie, la creşterea rezilienţei sistemului energetic şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite consumatorilor.
„Am asistat cu toţii, în această vară, la consecinţele lipsei de investiţii în infrastructura energetică, ani la rândul. Canicula a pus presiune asupra sistemului, iar întreruperile de curent, chiar dacă au fost doar punctuale, au afectat mii de consumatori. Contractele de finanţare semnate astăzi sunt esenţiale pentru a întări Sistemul Energetic Naţional şi pentru a asigura securitatea energetică pe termen lung, servicii corecte şi a acomodarea unui număr mai mare de prosumatori şi puncte de consum pe segmentele modernizate. Este vorba despre cea mai mare sumă pentru investiţii din fonduri nerambursabile contractate într-o singură zi în mandatul meu şi le mulţumesc colegilor mei din Ministerul Energiei pentru tot efortul depus. Ne ţinem de cuvânt: investiţiile în infrastructura energetică sunt prioritatea zero a ministerului. Într-un singur an, am reuşit să semnăm finanţări de peste 1 miliard de euro pentru transportul şi distribuţia de energie electrică – bani europeni, nerambursabili. Toate aceste investiţii înseamnă şi locuri de muncă, salarii mai bune şi stimularea dezvoltării regionale”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicat.
Proiectele finanţate vor viza modernizarea reţelelor de distribuţie, înlocuirea liniilor aeriene cu cabluri subterane, creşterea capacităţii de transport a energiei electrice şi îmbunătăţirea eficienţei energetice în judeţele Ilfov, Călăraşi, Arad, Argeş, Olt, Vâlcea, Teleorman, Mehedinţi, Dolj, Mureş, Bihor, Cluj, Caraş-Severin, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Brăila, Sibiu, Alba, Mureş, Covasna, Harghita, Galaţi, Dâmboviţa, Prahova, Vrancea, Buzău, Bacău, Gorj, Vaslui, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ.
Beneficiarii acestor finanţări sunt principalii distribuitori de energie electrică din România, respectiv: Delgaz Grid – 4 contracte de finanţare, cu o valoarea totală de peste 1,107 miliarde lei (aproape 222,99 milioane euro), din care 671,028 milioane lei (135,193 milioane euro) din Fondul pentru Modernizare; Distribuţie Energie Electrică România – 5 contracte de finanţare, cu o valoarea totală a proiectelor finanţate de 1,23 miliarde lei (248,386 milioane euro) şi o valoarea totală a finanţării din Fondul pentru Modernizare de 749,212 milioane lei (160,336 milioane euro); Distribuţie Energie Oltenia – 13 contracte de finanţare, cu o valoarea totală a proiectelor de 930,314 milioane lei (187,466 milioane euro) şi o valoare totală a finanţării din Fondul pentru Modernizare de 608,012 milioane lei (122,516 milioane euro); Reţele Electrice Muntenia – 2 contracte de finanţare, cu o valoarea totală de 169,351 milioane lei (34,17 milioane euro), din care 105,364 milioane lei (21,264 milioane euro) din Fondul pentru Modernizare; Reţele Electrice Banat – un contract de finanţare, cu valoare totală de 145,434 milioane lei (29,428 milioane euro) şi o valoare totală a finanţării din Fondul pentru Modernizare de 85,983 milioane lei (17,398 milioane euro)
„Ministerul Energiei continuă să acorde o atenţie deosebită investiţiilor şi îşi propune să promoveze în continuare noi apeluri finanţate prin Fondul pentru Modernizare”, se subliniază în comunicat.