În contextul vizitei la Cernavodă a unui oficial american din domeniul nuclear, Nuclearelectrica a comunicat calendarul construcției reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare, proiect realizat împreună cu Statele Unite.
“Conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 este structurata in 3 etape derivate din experienta internationala in constructia de noi centrale nucleare: Etapa Pregatitoare estimata sa dureze 24 de luni in care se vor contracta servicii de asistenta tehnica, juridica si financiara pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrari Preliminare, cu o durata estimata de 18-24 de luni, in care contractorul IPC (inginerie, procurare, constructie) va realiza partea de inginerie critica a proiectului si documentatia de securitate nucleara. Etapa a treia va fi dedicata constructiei efective si va avea o durata de 69-78 de luni. In baza acestor etape de realizare, este estimat ca Unitatea 3 va intra in exploatare comerciala in anul 2030, iar Unitatea 4 in anul 2031”, arată Nuclearelectrica în comunicat
“Sistemul energetic romanesc are nevoie de rezilienta si sustenabilitate, iar extinderea capacitatii nucleare in Romania, in contextul actualei tranzitii catre o economie curata, raspunde acestor necesitati, conduce la crestere economica si sociala, dezvoltarea lantului de aprovizionare, o cerinta necesara in paradigma decarbonizarii, crearea indirecta a aproximativ 19.000 locuri de munca la nivel de industrie, formare de noi generatii de specialisti simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unitati nucleare CANDU”, a declarant Cosmin Ghita, Director General SNN.
La Cernavodă, unde momentant funcționează o singură unitate după declanșarea intempestivă de miercuri seară, a venit în vizită, Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie.
Reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor fi construite cu tehnologie occidentală și cu finanțare americană, potrivit ultimelor decizii ale autorităților de la București, care au anulat anul trecut o înțelegere mai veche parafată cu China General Nuclear în acest sens
Astfel, în octombrie 2020, s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins între România şi Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanţă pentru ţara noastră şi domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizarea Unităţii 1.De asemenea, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA îşi manifesta interesul de a sprijini şi financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc. Acordul a fost ratificat de Parlamentul României.