Reactoarele mici modulare (SMR) ale NuScale au primit autorizarea autorităților americane. Nuclearelectrica este interesată de tehnologie

Comisia de Reglementare în domeniul Nuclear din SUA și-a dat acordul final pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR), tehnologie dezvoltata de compania americană NuScale de care este interesată și Nuclearelectrica.

NuScale Power a declarat că NRC (Comisia SUA de reglementare în domeniul nuclear) a finalizat revizia Fazei 6 a Solicitării de Certificare a Proiectului (DCA) privind reactoarele nucleare modulare mici ale companiei și că Reactorul Modular Mic (SMR-small modular reactor) este primul reactor de acest tip care primește aprobare din partea NRC, scrie PowerMag.

Pe 28 august, NuScale a anunțat că, odată finalizat procesul DCA, „clienții pot trece la implementarea planurilor de dezvoltare a centralelor NuScale, cu mentiunea ca NRC a aprobat aspectele de securitate ale proiectului NuScale.”

Emiterea de catre NRC a Raportului Final de Evaluare a Securității reprezintă finalizarea procesului de revizuire tehnică și aprobare pentru tehnologia SMR NuScale.

NuScale va discuta despre tehnologia companiei cu ocazia POWER’s Digital Energy Experience, un program virtual programat pentru perioada 19-22 octombrie.

“Etapa importanta”

“Aceasta este o etapa importanta nu doar pentru NuScale, ci și pentru întregul sector nuclear din SUA și alte tehnologii nucleare avansate care vor urma”, a decalarat vineri John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.

“Acest lucru stabilește în mod clar leadership-ul NuScale și SUA în cursa pentru aducerea SMR-urilor pe piață. Aprobarea tehnologiei NuScale este o realizare incredibilă și am dori să mulțumim NRC pentru raportul complet, Departamentului pentru Energie din SUA pentru angajamentul său continuu privind parteneriatul nostru privat-public de succes de a aduce primul SMR din țară pe piață și multor altor persoane care și-au dedicat nenumărate ore pentru a transforma acest moment extraordinar în realitate”.

“În plus, finantarea cu partajare de costuri oferita de Congres in ultimii ani a accelerat progresul NuScale în procesul de Certificare a proiectului de catre NRC”, a mai declarat Hopkins.

“Pentru asta a fost creat Programul SMR al Departamentului pentru Energie, iar succesul nostru se datoreaza sprijinului  semnificativ al Congresului.”

Cei de la NuScale au declarat că „vor continua sa mentina acest avânt puternic al programului pentru comercializarea tehnologiei SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, proiectare standard centrală, planificarea activitatilor de livrare și planuri de pornire și punere în funcțiune”.

Compania a declarat ca primește în continuare sprijin din partea SUA și din partea grupurilor internaționale care văd tehnologia NuScale „ca pe o soluție pe termen lung pentru furnizarea de energie fiabilă, sigură, accesibilă, fara emisii de carbon și flexibilă operational.” NuScale a mai anunțat că  a semnat acorduri cu entități din SUA, Canada, Romania, Republica Cehă și Iordania si are alte în negociere acorduri similare cu alte grupuri.

Prima posibilă exploatare comercială, în Idaho

Utilizand tehnologia NuScale Power, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) are în plan sa construiasca prima centrala SMR. Centrala cu tehnologie SMR va fi amplasată pe site-ul din Idaho (890 mile pătrate) ce aparține Deprtamentului pentru Energie, la Laboratorul Național din Idaho. Se estimeaza ca va produce 720 MW de energie fără emisii de carbon, utilizând 12 module NuScale.

Acea instalație, parte din Proiectul UAMPS Energie fara emisii de carbon lansat in 2015, a fost contestată de Asociația Contribuabililor din Utah care a afirmat recent că orașele care au subscris la acest proiect ar trebui sa se retragă pana pe 14 septembrie, pentru a evita costuri de miliarde de dolari asociate proiectului, după cum scriu cei de la PowerMag.

UAMPS este o e entitate a statului Utah. Furnizeaza energie electrică en-gros, non-profit, către 47 de membri – majoritatea municipalități – în șase state: Utah, California, Idaho, Nevada, New Mexico si Wyoming. Proiectul “Energie fara emisii de carbon” face parte din strategia pe termen lung a UAMPS de a reduce emisiile de carbon ;i de a inlocui centralele care funcționează pe carbune.

Acord cu Nuclearelectrica

SN Nuclearelectrica SA, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a anunţat în martie 2019 că a semnat un Memorandum de Înţelegere cu NuScale Power în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată de NuScale.

Scopul acestui memorandum este evaluarea dezvoltării, autorizării şi construcţiei reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potenţială soluţie pe termen lung pentru România.

“Prin acordul semnat de cele doua companii, Nuclearelectrica va putea evalua tehnologia SMR dezvoltată de NuScale din punct de vedere al: studiilor de inginerie şi proiectare, echipamentelor avansate pentru radioprotecţie, digitalizării sau mentenanţei, noilor soluţii de proiectare şi construcţie, opţiunilor pentru ciclul combustibilului, metodologiilor şi codurilor  noi în proiectare şi licenţiere, elementelor specifice de inginerie, procurare şi construcţie. Practic, SNN, prin acest acord, va beneficia de know-how în dezvoltarea unei noi tehnologii nucleare”, a spus la acea vreme directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

“Acest MoU nu implică în niciun fel instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în faza de testare, cu atât mai mult cu cât în comunicat se specifică în mod clar că tehnologia SMR este în curs de obţinere a certificării de către Comisia Nucleara de Reglementare (NRC) din Statele Unite. Din punct de vedere al legislaţiei, normelor şi standardelor industriei nucleare este practic imposibilă instalarea unei tehnologii aflată în faza de testare în scop comercial.

Încheierea acestui Memorandum de Inţelegere este o practică absolut normală la nivel internaţional în industria nucleară, iar în cazul concret al dezvoltării unei tehnologii nucleare inovatoare, reprezintă o abordare pro-activă, acordata la tendinţele internaţionale din industria nucleară, asigurând accesul la noi date tehnice, de operare si licenţiere  în vederea obţinerii unui avantaj tehnologic competitiv pentru România pe termen lung

Semnarea acordului cu NuScale reprezintă prin excelenţă o abordare pro-activă, neangajantă, specifică industriei nucleare cu un posibil rezultat pe termen foarte lung, o aliniere a unui operator din România la un trend internaţional “, spunea atunci Ghiță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *