Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă costă acum peste 6 miliarde de euro

Proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a fost reevaluat la 6,45 miliarde euro, potrivit ultimelor date ale companiei Nuclearelectrica.

Noua valoare, care rezultă dintr-un nou studio de fezabilitate, realizat de Ernst&Young, a fost publicată pe site-ul companiei Nuclearelectrica. Studiul de fezabilitate va fi discutat în următoarea Adunare Generală a Acţionarilor Nuclearelectrica, conform site-ului companiei.

Valoarea estimată a proiectului, care se cifra, iniţial, la aproximativ patru miliarde euro, nu include dobânda pe perioada de construcţie, nici TVA, pitrivit studiului.

Studiul arată că investiţia pentru contractul de construcţie la cheie este nevoie de 4,78 miliarde de euro, iar lucrările vor fi realizate de un consorţiu condus de compania Lavalin Nuclear.
Valoarea activelor existente ale Nuclearelectrica este estimată la un miliard de euro, potrivit documentului citat. Serviciile şi utilităţile de punere în funcţiune sunt evaluate la 417 milioane euro, iar cheltuielile neprevăzute se ridică la 239,3 milioane de euro.

Următoarea AGA a Nuclearelectrica va avea loc în 26 octombrie 2012.

Recent, autorităţile de la Bucureşti au invitat din nou la discuţii companiile CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez pentru realizarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Incvitaţia a fost făcută de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Rodin Traicu. El a declarat că statul nu mai vrea să fie majoritar, fiiund deschis la orice formă de colaborare.

CEZ a anunţat în octombrie 2011 vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul proiectului de finalizare a construcţiei centralei nucleare de la Cernavodă către Nuclearelectrica S.A, iar în ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power au anunţat, la rândul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *