Reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă nu se vor face. Cine spune asta

Dan Gheorghiu, om cu experiență în energie, a declarat la o conferință pe teme energetice că el nu vede posibilă construcția reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Iată ce a spus Dan Gheorghiu, la conferința organizată de cotidianul.ro:

Unitățile 3 și 4, eu nu le văd făcute. Să vă spun de ce. O dată, producția de energie electrică din Dobrogea a depășit, datorită regenerabilelor, orice închipuire. Noi nu mai putem scoate energie de acolo, decât dacă ne ambiționăm să realizăm niște linii electrice, dar nu obișnuite, ci în curent continuu, ca să scoată energia electrică din Dobrogea și să o ducă undeva spre Ardeal.

Reactoarele de la Cernavodă sunt din generația 1 plus. Ele produc de 40 de ori mai multe reziduuri decât produce astăzi un reactor din generația 3 plus. Franța, de exemplu, în ce instalează acuma, trece și de 3 plus, mergând spre generația 4. La aceeași putere, de circa 1.400 de megawați, costul total pentru un astfel de reactor francez este undeva între 5 și 6 miliarde de euro. Pe noi, la datele actuale, ne vor costa opt miliarde de euro. Părerea mea este că dacă stăm să ne aplecăm către fiecare sector din sistemul energetic, fie că sunt sunt gaze, fie că este energie electrică, fie că sunt regenerabile, fie că e nuclear, fiecare din bucățelele astea au problemele lor. Numai că ele trebuie analizate și puse într-o anumită ordine pe hârtie altfel discutăm despre un hub energetic care nu se va realiza niciodată”

Reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă vor fi construite cu tehnologie occidentală și cu finanțare americană, potrivit ultinelor decizii ale autorităților de la București, care au anulat anul trecut o înțelegere mai veche parafată cu China General Nuclear în acest sens

În acest sens, în octombrie 2020, s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins între România şi Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanţă pentru ţara noastră şi domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizarea Unităţii 1.De asemenea, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA îşi manifesta interesul de a sprijini şi financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc. Acordul a fost ratificat de Parlamentul României. Dacă lucrurile vor fi continuate conform planulurilor, reactoarele 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă ar urma să fie operaționale în anii 2031-2032.

Cine este Dan Gheorghiu

Profesor doctor inginer, Dan Gheorghiu este acționar minoritar la ISPE (Institutul de Studii și Proiectări Energetice) după ce a fost, mulți ani de zile, director. Om cu vastă experienţă în domeniul energiei, el a fost chiar consilier pe probleme de energie al fostului premier Victor Ponta. De asemenea, presa a scris că a fost un apropiat al ministrului PSD al Economiei, Dan Ioan Popescu, dar și al lui Călin Popescu Tăriceanu.

3 Comments

  1. Poate domnul Dan Gheorghiu, „om cu experiență în energie”, pune mana pe o carte si afla ca reactoarele CANDU sunt considerate reactoare de generatia a treia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *