RCS&RDS a pierdut licitaţiile prin care voia să cumpere energie electrică de la propriile sale firme

Trei firme care deţin parcuri fotovoltaice, controlate de operatorul telecom, au scos la vânzare pe piaţă energie pe care a dorit să o cumpere chiar firma-mamă. Nu a reuşit, pentru că a venit altcineva cu un preţ mai bun.

Delalina SRL, societate deţinută de RCS&RDS, a iniţiat o ofertă de vânzare de energie electrică, în total 608 MWh, la o putere de 1 MW, pentru energie livrată în vârf, în perioada 8 mai-30 iunie, la preţul de 295 de lei/ MWh. Grupul mama, RCS&RDS, a iniţiat o ofertă de cumpărare, de răspuns la cea a Delalina, dar nu a câştigat contractul. Energia a fost atribuită firmei Nova Power&Gas SRL, care a ofertat 302 lei, în condiţiile în care RCS&RDS oferise un preţ identic cu cel cerut de Delalina, 295 de lei.

Tranzacţia s-a făcut pe OPCOM, pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale-licitaţie extinsă

Situaţia s-a repetat şi pentru alte două licitaţii, în care gigantul telecom nu a reuşit să cumpere energie electrică pe care au scos-o la vânzare, pe platformă, chiar propriile sale firme.

Astfel, în aceeaşi zi, o altă firmă controlată de grup, Energiafoto SRL, a scos la vânzare energie, pentru aceeaşi perioadă, dar o cantitate mai mare, 2.432 MWh, tot energie de vârf,dar la o putere mai mare, 4 MW, la acelaşi preţ, 295 de lei. RCS a venit şi ea cu ofertă la acest preţ, dar tot Nova Power&Gas SRL a câştigat, venind cu un preţ mai mare. Tranzacţia s-a încheiat la preţul de 303 lei.

O alte companie controlată de RCS&RDS, Novitas Electro, a scos la vânzare, în aceeaşi zi, energie pentru aceeaşi perioadă 8 mai-30 iunie. Preţul din oferta de vânzare a fost acelaşi, 295 de lei/MWh, pentru intervalul de vârf (06-22), iar cantitatea ofertată a fost de 1.216 MWh, adică 2 MW putere orară pentru acel interval. Situaţia a fost identică cu cele de mai sus: firma mamă RCS&RDS a depus ofertă de răspuns, încercând să cumpere energia cu acelaşi preţ, dar aceeaşi Nova Power&Gas SRL a venit cu un preţ mai mare, iar tranzacţia s-a încheiat la preţul de 302 lei.

Cele trei firme controlate de RCS&RDS operează parcuri fotovoltaice şi nu au putut vinde energia prin contracte directe pentru că, cel puţin unele, deţin capacităţi instalate de peste 3 MW, caz în care toate tranzacţiile trebuie să se facă pe bursă.

Nova Power&Gas SRL este un furnizor din Cluj, controlat de o companie germană, Wind Emea Gmbh.

RCS&RDS avea nevoie de energie fie pentru propriul consum al reţelelor de comunicaţii pe care le operează, fiind, de departe, cel mai mare operator e comunicaţii fixe din ţară, fie pentru serviciul său de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, Digi Energy. Pe acest segment, compania avea 106.000 de clienţi la finalul anului trecut, în majoritate clienţi casnici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *