Răzvan Nicolescu în contextul racordării gratuite: „Gazul e un combustibil poluant și scump. De ce nu trecem pe încălzirea cu electricitate?”

Răzvan Nicolescu, fost ministriu al Energiei, crede că reglementarea potrivit căreia toată populația va fi racordată gratuit la gaze este prea costisitoare pentru toți consumatorii și, mai mult, pledează pentru înlocuirea gazului, care este un combustibil poluant și scump, cu electricitatea pentru încălzire.

Iată ce ne-a declarat Răzvan Nicolescu:

“Incep sa ma satur de atata prostie si impostura. In primul rand nu e nimic gratis. Toti ceilalti consumatori vor suporta costurile. Daca e cineva in varful muntelui si vrea sa se contecteze, vor fi costuri de ordinul milioanelor de euro. De ce sa nu facem solutii independente si sa prefeream sa pierdem bani cu totii? Unde e principiul eficientei economice promovat de toate tarile UE? De ce nu trecem incalzirea pe electric, pompe de caldura si energie regenerabila? De ce mai construim centrale nucleare daca nu facem incalzire pe electric? Gazul natural este un combustibil poluant și scump. Nu avem gaz pe termen lung si vom arunca populatia Romaniei direct in bratele rusilor, condamnandu-i pe romani sa respire un aer poluat. Cei care ne conduc trebuie sa inteleaga ca suntem intr-o alta epoca si ca tranzitia energetica se va intampla cu noi in rol de spectator. Este pacat pentru un domeniu in care am fost primii si in care am putea avea un cuvant de spus”

Nicolescu a făcut aceste declarații în contextul în care Autoritatea de Reglementare în domeniul Emergiei a aprobat ordinul 179/9 octombrie 2020, prin care racordarea clienților casnici la rețele de distribuție a gazelor naturale este gratuită. ANRE a elaborat de fapt cadrul pentru a se transpune în practică prevederile legii 155/2020, care modifică legea energiei, unde s-a instituit această prevedere.

6 Comments

  1. Expertul lui peste prajit. Romania e o tara prea saraca sa fie printre primele care face pasul spre incalzirea cu energie electica. Unde mai pui ca Marea Neagra ne asigura inca 2 decenii de gaze naturale. Mai trebuie sa asteptam pana productia in masa de pompe de caldura le va cobora pretul sa fie viabile pentru toata lumea.

    Chiar si asa va fi nevoie de o retea de gaze cat mai performanta in 2050. Gazele vor fi principala metoata de stocare a energiei regenerabile pentru echilibrarea vara-iarna.

  2. Cred ca Nicolescu are dreptate. Trebuie sa citim cu atentie ce spune si, poate, vom intelege. De cat sa aruncam miliarde in conducte pe gaz care raman goale, mai bine instalam panouri fotovoltaice la oameni in curte. Mai bine de dam oamenilor centrale pe biomasa cu randament mai bun, decat gaze de la rusi.

  3. Nu credeti ca e bine ca autoritatile sa prezinte niste analize de impact cand vin cu tampenia de a conecta toata tara la gaz natural?

    As vrea sa vad si date cu privire la productia nationala de gaz aflata intr-o scadere abrupta….

  4. Gazul natural face parte din categoria combustibililor curați, deci poluarea este minimă! Arderea lui produce CO2 și H20!
    Trecerea la energie electrica se va face treptat in cateva decenii! Insa ACUM conectarea tuturor gospodăriilor la gaz metan este SINGURA opțiune viabilă!

  5. E firesc ca omul sa serveasca interesele celor care-l platesc. Anormal e sa vorbeasca prostii, sa fie pupincurist, adica. Atunci cand eram bombardati cu lozinci ca statul nu are bani sa dezvolte retelele de distributie, ca doar firmele private au bani, adica sa le vindem lor distributiile de gaze si electricitate, ceea ce s-a intamplat, era ordin de sus si multi pupincuristi sau patrihoti, cum sa le zic, care stigau in cor Privatizareeeee! Daca aceesta a fost argumentul, de ce azi se strofoca telectualul Nicolescu si alti stipendiati, ca distibuitorii sa faca racorduri pt noii clienti? Au nu stie el, dragul de el, ca gazele sunt acceptate drept combustibilul tranzitiei spre decarbonatare? Cum da el mizeria de exemplu cu clientul din varful muntelui, au nu a citit el legea, au nu stie el ca e votata si promulgsta? Sau ne spune ca Iohanis e prost ca a promulgat-o? Astia sunt telectualii de tinichea ai momentului, care pt un pumn de dolari se fac ca nu vad sansa dezvoltarii multor localitati neracordate, sau scutirea investitorilor de teroarea lacomilor distribuitori. Cred ca ar trebui creat un site special prin care legea sa fie cinstit prezentata, in spiritul si litera sa. Sa nu se lase loc pupincuristilor de serviciu ai dragutilor de distribuitori, care se plang ca sunt obligati sa faca ceea ce au semnat in conzractele de privatizare. Sa nu lasam sansa smecherilor care stiu ca memoria colectiva e scurta si manipuleaza nerusinat pt lacomia lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *