Războiul gazului: Rusia dublează preţul cerut Ucrainei

Ucraina ar putea plăti 500 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale livrate de Gazprom, în ultimul trimestru al acestui an, faţă de doar 264 de dolari, preţul din prezent, potrivit şefului Gazprom, Alexei Miller, citat de Ria Novosti.

„Consumatorii sunt îngrijoraţi de preţul gazului în trimestrul al patrulea din 2011, pentru că, dacă ţineţi cont că în formula de calcul se ia preţul produselor petroliere, inclusiv în contractele viitoare, putem spune cu un mare grad de siguranţă că preţul pentru gaz în cazul contractelor pe termen lung poate ajunge la 500 de dolari pentru 1.000 de metri cubi la sfârşitul anului 2011”, le-a spus Miller jurnaliştilor care l-au întrebat despre apropiatele negocieri pe această temă dintre Rusia şi Ucraina.

Ucraina intenţionează să revizuiască contractul de furnizare de gaz semnat cu Gazprom în 2009 pe motiv că formula de stabilire a preţului, care ia în calcul preţul internaţional pentru petrol, este incorectă. Pe de altă parte, Ucraina a refuzat să ofere garanţii financiare suplimentare Comisiei Europene, care a solicitat acest lucru îngrijorată fiind că diferendul gazului dintre Ucraina şi Rusia ar conduce la o nouă suprimare a tranzitului da gaz rusesc spre Europa.

În trimestrul al doilea, Ucraina plăteşte gazul rusesc cu 295,60 dolari pentru mia de metri cubi, iar estimările pentru trimestrul al treilea sunt de 350 de dolari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *