Ratingul KazMunayGas International a fost ridicat la „B” cu perspectivă stabilă de agenţia de rating S&P

Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a îmbunătăţit ratingul pe termen lung al companiei petroliere KazMunayGas International cu sediul în România, de la „B minus” la „B”, perspectiva asociată fiind una stabilă, informează un comunicat de presă.

„Îmbunătăţirea reflectă aşteptările noastre privind performanţe robuste în 2019-2020 şi îmbunătăţirea profilului de lichiditate al KazMunayGas International”, subliniază S&P Global Ratings.

După rezultatele solide înregistrate de KazMunayGas International în prima jumătate a acestui an, agenţia de evaluare se aşteaptă la un profit operaţional de 250-270 milioane dolari atât în 2018 cât şi 2019 şi unul de 260-280 milioane dolari în 2020. De asemenea, potrivit estimărilor S&P, KazMunayGas International va genera un flux operativ de numerar pozitiv în 2019-2020, ceea ce va sprijini continuarea reducerii gradului de îndatorare al companiei.

„Principalele riscuri la adresa estimărilor privind flux operativ de numerar sunt: rezultatul investigaţiei DIICOT şi momentul în care KazMunayGas International va achiziţiona participaţia de 26,7% din acţiuni deţinută de statul român la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari”, subliniază S&P.

Perspectiva stabilă asociată ratingului KazMunayGas International reflectă punctul de vedere al S&P cu privire la performanţele operaţionale solide şi reducerea datoriilor companiei precum şi rezultatul potenţial al investigaţiei DIICOT. De asemenea, perspectiva stabilă pleacă de la ipoteza că KMGI va rămâne o subsidiară importantă a grupului mamă KMG, care va fi interesată să sprijine compania să evite orice probleme financiare.

S&P Global Ratings avertizează că ar putea decide o acţiune negativă asupra ratingului KMGI dacă investigaţia DIICOT va avea un final nefavorabil pentru KazMunayGas International, conducând la o amendă peste aşteptări. Acest lucru ar putea duce la creşterea gradului de îndatorare şi ar slăbi lichiditatea. De asemenea, S&P ar putea revizui ratingul KMGI dacă marjele de rafinare vor scădea brusc.

În sens invers, S&P precizează că probabilitatea unei noi îmbunătăţiri a ratingului KazMunayGas International în următoarele 12-18 luni este una redusă. Un astfel de scenariu ar necesita o mai mare claritate cu privire la riscurile la adresa gradului de îndatorare al KMGI, precum investigaţia DIICOT şi finanţarea achiziţiei participaţiei de 26,7% din acţiuni deţinut de statul român la Rompetrol Rafinare pentru 200 milioane de dolari.

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International.

KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *