Rata de profitabilitate pentru distribuitorii și transportatorii de energie electrică și gaze va fi puțin mai mare în următorii cinci ani –  6,75% – proiect ANRE

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit o rată reglementată de rentabilitate a operatorilor din distribuția și transportul de gaze și de energie de 6,75% pentru următoarea perioadă de reglementare, în ușoară creștere de la nivelul actual de 6,39%

“Se propune aprobarea valorii de 6,75% pentru rata reglementată a rentabilității capitalului investit, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pe toată durata perioadei a cincea de reglementare, pentru fiecare dintre activitățile reglementate” se arată într-un proiect de ordin al ANRE.

Perioada a cincea de reglementare începe anul viitor și durează cinci ani. RRR propus, de 6,75% pentru următorii cinci ani, are o valoare ceva mai ridicată decât nivelul actual practicat, de 6,39%.

“Prin tarifele aprobate, ANRE recunoaște rentabilitatea reglementată a activelor utilizate pentru prestarea serviciilor, asigurând o remunerare a capitalului investit într-un domeniu economic reglementat, protejat de multitudinea factorilor ce generează riscurile activităților economice din piața concurențială. La stabilirea RRR s-a avut în vedere atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciilor de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de transport și distribuție”, arată ANRE.

Instituția mai arată că valoarea nouă a RRR a fost calculată în urma unui studiu efectuat de consultantul Pricewaterhouse Coopers Management Consultants SRL.

RRR se aplică la baza de active ale fiecărui operator. În final este plătit, prin tarifele de transport și distribuție, de toți consumatorii de gaze și energie electrică din țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *