Rata de profitabilitate pentru distribuitorii și transportatorii de energie electrică și gaze va fi de 6,94%, în noul proiect de ordin ANRE. Doar puțin mai mult decât în propunerea inițială, contestată de industrie

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a stabilit, mai nou, o rată reglementată de rentabilitate a operatorilor din distribuția și transportul de gaze și de energie de 6,94%, potrivit ultimului proiect de ordin al Autorității pe această temă. Puțin mai mult decât ce pusese inițial ANRE în dezbatere publică.

“Rata reglementată a rentabilității capitalului investit, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare este de 6,94%”, arată ANRE.

Aceasta este noua rată reglementată de rentabilitate (RRR) decisă de ANRE după prima rundă de discuții pe această temă cu operatorii, și este doar cu puțin mai mare decât prima.

Inițial, rata RRR propusă a fost de 6,75%, pentru următorii cinci ani, nivel considerat absolut insuficient de către companiile de distribuție, care spun că au de investit sume enorme pentru modernizarea rețelelor în contextul tranziției energetice.

Perioada a cincea de reglementare începe anul viitor și durează cinci ani. Noua RRR propusă, de 6,94% pentru următorii cinci ani, are o valoare ceva mai ridicată decât nivelul actual practicat, de 6,39%. RRR se aplică la baza de active ale fiecărui operator. În final este plătit, prin tarifele de transport și distribuție, de toți consumatorii de gaze și energie electrică din țară.

Rețelele de distribuție a energiei electrice din România au nevoie de investiții totale de 1,2 miliarde de euro în fiecare an, până în 2050, potrivit studiului “Grid for Speed”, comandat de Eurelectric, asociația industriei electrice din Europa, pe baza datelor obținute de la operatori.

Citește și:

ACUE: Pe lângă banii europeni, operatorii de distribuție trebuie să investească 6 miliarde de euro din fonduri proprii în rețele, până în 2030. “E nevoie de un cadru de reglementare atractiv”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *