Răspunsul OMV Petrom la acuzaţia că at fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei

OMV Petrom dezminte într-un comunicat acuzaţiile de neplată a unor taxe, aşa cum a fost acuzată de sindicalişti. Mai mult, compania petrolieră afirmă că „activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei , îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament”. Compania a fost acuzată de crearea unui prejudiciu de 7 miliarde de lei.

„OMV Petrom respinge vehement acuzaţiile de neplată a obligațiilor către stat, acuzații vehiculate în ședința din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE. De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an”, spune compania într-un comunicat.

„OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente.  Cifrele de mai jos reflectă impactul pe care compania l-a avut asupra veniturilor la bugetul de stat și asupra economiei în ansamblu, din 2005 și până în prezent: 24,5 miliarde de euro plătiți la stat sub formă de taxe, impozite, contribuții sociale și dividende cuvenite acționarului statul roman, 13,5 miliarde de euro investiții. Marea majoritate a investițiilor au vizat producția în România de țiței, gaze, carburanți și electricitate, contribuind astfel la menținerea unui grad redus al dependenței României față de importurile energetice. OMV Petrom are o contribuție semnificativă la asigurarea securității energetice a României, acoperind 40% din necesarul național de țiței, gaze și produse petroliere”.

„Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listata la bursa din București și la cea din Londra, cu investitori locali și internaționali, iar astfel de acuzații nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât și acționarilor săi, inclusiv statului român”, spune compaania petrolieră.

OMV Petrom, acuzată că ar fi prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei

Compania OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă aceşti bani nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent, a declarat, joi, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE.

‘Aş prefera să nu dezvoltăm acest subiect. Am fost audiat în Comisie şi am prezentat acel document. Sunt în măsură să mai aduc şi alte documente Comisiei, dar înainte de toate este un subiect care trebuie tratat de această comisie de investigaţie. Din acest motiv am insistat să fie prezente şi alte persoane demne de tot respectul, care pot completa cu documente, cu informaţii şi cifre lucrurile pe care eu le-am spus acum. În plus, pot să vă informez că am primit o confirmare scrisă de la şeful Corpului de Control al primului-ministru. Înainte de a ajunge în comisie, am sesizat cu ceva vreme în urmă primului-ministru şi şeful Corpului de Control al primului-ministru şi am cerut o intervenţie în vederea clarificării acestei speţe. Discutăm de o sumă foarte mare. Este vorba despre nişte investigaţii făcute de Curtea de Conturi pe activitatea economică a unui agent economic care are şi o participaţie a statului român şi a identificat nişte cifre care sunt în neregulă pe baza evaluărilor’, a susţinut Costin.

El a adăugat că, din informaţiile sale, din 2015 până în prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit să fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Ulterior, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplăţii TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevenţe, precum şi umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului.

‘Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune aşa: că la adresa OMV a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist, în cazul plăţii salariilor, al plăţii TVA, de modificare a formulelor şi neplată corectă a redevenţei – care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei – în ceea ce priveşte creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri şi, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare’, a arătat Iancu.

Potrivit acestuia, Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituţiile de control.

Săptămâna viitoare, la audieri vor fi chemaţi reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (după ce conducerea executivă a companiei, invitată în urmă cu două săptămâni, a anunţat că va răspunde în scris întrebărilor comisiei), fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, şi actualul preşedinte, Mihai Busuioc, precum şi doi foşti miniştri ai Energiei, respectiv Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *