Rămânem, încet-încet, fără petrol. Petrom a ajuns să importe masiv ţiţei pentru rafinăria Petrobrazi, care mergea exclusiv cu petrol românesc

OMV Petrom, singurul producător semnificativ de petrol din România, a ajuns să recurgă la importuri pentru a alimenta rafinăria din ţară, care, în mod tradiţional, folosea doar petrol autohton. Declinul producţiei este de neoprit.

OMV Petrom a importat circa 400.000 de tone de ţiţei în prima jumătate a acestui an, pentru a alimenta rafinăria Petrobrazi, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al companiei. „În ciuda eforturilor noastre, producţia scade, şi uneori suntem nevoiţi să importăm ţiţei, pe care e bine să le faci printr-o firmă de trading”, a declarat Mariana Gheorghe, răspuzând la o întrebare legate de banii plătiţi de companie către OMV Supply and Trading Limited, divizia de trading a grupului OMV, adică 693 de milioane de lei, în prima jumătate a anului.

„Am importat 400.000 de tone de ţiţei în şase luni ale anului, pentru a compensa lipsa de ţiţei de la divizia noastră de upstream în condiţiile în care rafinăria noastră a avut p creştere de capacitate” a spus Mariana Gheorghe.
Potrivit datelor financiare la şase luni, rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi (capacitate de 4,5 milioane de tone anual, a doua dintre cele trei din România) a ajuns la 95% în primele şase luni ale anului, un record al ultimilor cinci ani. OMV

Petrom a dorit să profite cât mai mult de contextul bun de piaţă, în condiţiile în care, la nivel naţional, vânzările retail de carburanţi au crescut cu 6,2%, iar cele de pe segmentul comercial cu 3,7%, stimulate de creşterea veniturilor şi de preţurile relativ mici ale carburanţilor în această perioadă.
Vânzările de carburanţi ale Petrom în România au crescut cu 6,4% pe zona de retail şi cu 12% pe zona de comercial.

Dar producţia de ţiţei a companiei, care în mod tradiţional asigura necesarul rainăriei Petrobrazi, nu a mai fost suficientă de data asta, în condiţiile unei creşteri a capacităţii de rafinare. În România, producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 5% faţă de nivelul întregistrat în primele şase luni ale anului trecut, până la 12.5 milioane de barili, „în principal din cauza declinului natural La o conversie de circa 7 barili la tonă, rezultă că importurile au însumat echilamentul a aproximativ 20% din producţia companiei.

Declinul producţiei din România, ţară din care se extrage petrol de mai mult de o sută de ani, pare de neoprit. Dacă acum câţiva ani, ţinta Petrom era conservarea unei producţii de 200.000 de barili pe zi, prin noi descoperiri sau redezvoltarea zăcămintelor existente, producţia din România a ajuns acum la 161 milioane de barili de petrol pe zi. Iar ţinta Petrom, prezentată acum, este de menţinerea declinului producţiei la o rată de 3% pe an, asta pe lângă ce se va mai pierde din vânzarea zăcămintelor mici, ale căror costuri de exploatare sunt considerate deja prea mari.

Compania a identificat câteva zeci de zăcăminte pe care ar dori să le vândă, dar momentan se testează piaţa, a declarat Mariana Gheorghe.
„Am identificat mai multe zăcăminte mici ca producţie sau mari ca şi costuri. Acestea sunt puse pentru testarea pieţei, dacă este sau nu este interes să cumpere zăcăminte mici. Abia am lansat acest proces. Sunt câteva zeci de zăcăminte şi vom putea spune exact care va fi pachetul în funcţie de apetitul care este în piaţă”, a spus Gheorghe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *